28 Декември, 2016 17:29 1 076 0

Грипна епидемия в Хасково и Харманли

  • хасково-
  • грип-
  • харманли

Тя ще е в сила до 4-ти януари

Грипна епидемия в Хасково и Харманли - 1
Снимка: БТА

Грипна епидемия обявиха за градовете Хасково и Харманли от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния град. Извънредната мярка е в сила от утре и ще продължи до 4 януари, заяви директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова, цитирана от Haskovo.net

Само вчера в град Хасково са регистрирани 73 нови случая, което като съотношение е 102 на 10 000 души. 11 от тях са малки деца до 4-годишна възраст, 20 са от 5 до 14 години, 25 души са на възраст от 30 до 64 години, а останалите 4 са над 65 години.

Обстановката в Харманли също е усложнена. На ден там се регистрират между 40 и 50 нови болни. Като общият брой за областта вече надхвърля 310 на 10 000 души. Взети са проби, които са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести. От пробите ще стане ясно дали наистина в Хасково има грип от щама „Хонконг“.

Повишаване на заболяваемостта има и в Димитровград, където се следи обстановката, каза още д-р Димитрова.

Заради обявената епидемия от утре се въвеждат някои противоепидемични мерки – спират се имунизациите, профилактичните прегледи, детските преглед и консултации, както и женските консултации. Изпратено е предписание до болницата за преустановяване на планови операция.

Очакванията на епидемиолозите са другата седмица да спадне броят на хората болни от грип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА