Last news in Fakti

22 Февруари, 2017 11:40 7 565 2

Какво е допустимото количество флуорид в питейната вода?

  • флуорид-
  • питейна вода-
  • количество-
  • норма-
  • опасен-
  • натрупване-
  • зъби-
  • кости

Приемането на вода, с висока концентрация на флуор, крие риск за зъбите и костите

Както в химията, така и в живота, всяко нещо трябва да бъде в умерени количества. Когато нещо прескочи определените за нормални граници, то става опасно. Така че, какво се случва, когато във водата, която пием, има твърде високи нива на флуорид? На този въпрос отговаря сайтът Seek, позовавайки се на знанията на доктор от университета Бъркли.

Слабата концентрация на флуорид във водата предпазва зъбите ни от кариес и укрепва костите, но когато концентрацията на този химичен елемент се повиши, ефектът е обратен.

Според Световната здравна организация (СЗО), допустимото количество флуорид в питейната вода е 1.5mg/l. Ако това количество се повиши, флуоридът започва да се натрупва в организма и може да причини голяма вреда на зъбите и костите, които губят калций и стават чупливи. Това състояние се нарича скелетна флуороза и се дължи на приемането на твърде много флуорид. Според СЗО заболяването е ендемично в 25 държави по света, но то може се появи навсякъде, където в питейната вода има високи нива на флуорид.

Липсата на този химичен елемент също е вредна. Ето защо пастите за зъби съдържат флуор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NWO

    6 0 Отговор
    Няма такова нещо, като положително влияние на флуорид. Учат грешно хората и се появяват такива лъжливи статии. Това е изключително вредно, дори и в малки количества. Удря директно мозъка. С флуорид помпат и ДАНОН дори. Гадове мръсни!
  • 2 Nattie

    2 0 Отговор
    До предния коментар.. в умерени количества е полезно. Пастата ми за зъби е с флуор, препоръчана от зъболекар, тъй като зъбите ми са склонни към кариес, а ми е забранено пасти за избелване на зъби. Сам си прави изводите дали е различно за всеки. На мен малко флуор ми помага, дори и за по-здрави кости.