2 Март, 2017 11:50 2 015 0

Разкриха загадките на слонския сън

  • слонски сън-
  • сън-
  • сънуват-
  • слонове-
  • спане-
  • диви слонове

Дивите слонове могат да останат будни с дни, а когато заспят, спят по около 2 часа

Разкриха загадките на слонския сън - 1
Снимки: shutterstock

Дивите африкански слонове спят най-кратко време от всички останали бозайници, твърдят учените.

Група изследователи проследили два слона в Ботсуана, за да открият повече за естествените модели на сън при тези животни, пише на сайта си Би Би Си.

В зоологическите градини по света, слоновете спят по около 6 часа на ден, но когато се намират в естествената си среда, тези огромни бозайници спят само по 2 часа и то предимно през нощта.

Слоновете, понякога оставали будни с дни. През това време те пътували на дълги разстояния, най-вероятно, за да избягат от лъвове и бракониери.

Те навлизали във фаза на бързо движение на очите (REM) на всеки три или четири дни, когато заспивали в легнало положение, а не изправени на краката си.

Разкриха загадките на слонския сън

Професор Пол Мангър от Университета на Уитуотърсранд, Южна Африка, каза, че точно това прави слонският сън уникален.

"Слоновете са бозайниците, които прекарват най-малко време в спане, което изглежда е свързано с огромните им размери“, обяснява той пред Би Би Си. "Изглежда, че слоновете сънуват на всеки три до четири дни. Като се има предвид, че те са известни със своята изключителна памет, теорията, според която сънуването има връзка със затвърждаването на спомените, е поставена под въпрос.“

Слоновете, живеещи в плен са били подробно изучени, но това не е така с онези, които живеят на свобода. За да разберат повече за навиците на сън при дивите слонове, професор Мангър и неговият изследователски екип поставили под кожата на животните научният еквивалент на фитнес тракерите — устройства, които да отчитат и записват кога слоновете се движат и кога са спрели. Ако оставали на едно място за повече от няколко минути, тракерът отчитал, че те спят. На двете слона били поставени и жироскопи, които да определят в какво положение спят — легнало или изправено.

Учените следили двете животни в продължение на 5 седмици, което им позволило да придобият по-ясна представа за модела на заспиване и сън.

"Предполагаме, че слоновете спят най-малко часове на ден от всички други животни, заради техните размери, но не сме сигурни защо се случва това", казва проф. Мангър.

„Сънят е една от онези наистина необикновени тайни на биологията, заедно с храненето и размножаването, които са от жизненоважно значение на живите създания. Трябва да спим, за да оцелеем.“

Разкриха загадките на слонския сън


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА