6 Март, 2017 10:58 1 166 1

Социалните мрежи ни побъркват

  • побъркват-
  • изолация-
  • социални мрежи-
  • интернет-
  • социална изолация

Трябва да се притеснявате за това, ако ги използвате за повече от 2 часа на ден

Социалните мрежи ни побъркват - 1
Снимки: shutterstock

Ние никога не сме имали толкова много приятели, колкото имаме сега, благодарение на социалните мрежи, които през последните години се превърнаха в неразделна част от живота ни. Стотиците приятели, които събираме прилежно в своите профили във Фейсбук или друга подобна платформа, само чакат да споделим нещо на стената си, за да ни засипят с дъжд от "лайкове" и коментари още щом отворят очи сутрин.

Използването на социалните мрежи обаче, води до епидемия от социална изолация, а хората, които ги използват по повече от два часа на ден, са особено изложени на риск, сочи ново изследване, цитирано от британското издание "Метро".

Възрастните, които влизат в социалните мрежи по 58 или повече пъти на седмица, са изложени на три пъти по-висок риск от изолация в сравнение с онези, които посещават тези сайтове по-малко от девет пъти на седмица.

Колкото повече време младите хора прекарват в сайтове като Facebook, Twitter и Pintrest, толкова по-вероятно е те да се почувстват откъснати от останалата част от обществото, установява проучването.

Социалните мрежи ни побъркват

Водещият учен в изследването — професор Брайън Примак от факултета по медицина към Университета в Питсбърг каза: "Това е важен въпрос, който трябва да се проучи, тъй като проблемите с психичното здраве и социалната изолация са вече са достигнали ново на епидемия сред младите хора. По своята същност ние сме социални същества, но съвременния живот е по-склонен да ни разделя, отколкото да ни събира. Макар на пръв поглед да изглежда, че социалните мрежи ни дават възможност да запълним социалната пустош, то нашето проучване показва, че техните функции са по-скоро напълно противоположни на това схващане."

Екипът, провел изследването си през 2014 г. сред 1 787 души на възраст между 19 и 32 г. задал един въпрос — колко чести използват 11 от най-популярните социални платформи — Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pintrest, Vine и LinkedIn.

Освен това, всеки от анкетираните е трябвало сам да оцени до каква степен се чувства изолиран заради използването на социални мрежи.

Връзката с изолацията е установена, дори и след като са взети предвид социалните и демографските фактори, които биха могли да повлияят на резултатите.

Елизабет Милър, професор по педиатрия в Университета на Питсбърг, която е съавтор на изследването заявява: "Ние все още не знаем кое е първо — използването на социалните медии или социалната изолация. Възможно е младите хора, които първоначално са се чувствали социално изолирани да са прибегнали към социалните мрежи, за да се справят с това. Но вместо да им помогнат, тези платформи по-скоро са задълбочили самотата и изолацията им от реалния свят."

Социалните мрежи ни побъркват


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оги

    0 0 Отговор
    Вярно е... аз като бях във Фейса все ходих влюбен. Какви мацки има само? И поетеси при това? А след като ме бамнаха в няколко полит. групи изкуках и си изтрих профила...ония не са наред и сини е червени и гърбави и чегевари и всеки си шета на хлебарките и никой нет е пита какво искаш, а иска да искаш, каквото той и тя искат. ЕДните искат диктатура НРБ ала искат по тяхното да е, другите искат фюрера и наци терор третите ал джихад четвъртите какво ли не? само мен, човека никой не ме питак акво искам, но ме присъединяват към всички? затова се делийтнах и нека Марки не си мисли, че е заради Фейса! фейса е готин. Но нямам нерви да споря с луди политици. Затова далеч... жалко, че си загубих готините приятели, но по-добре така.