9 Март, 2017 01:45 5 716 1

Австралийско езеро се обагри в яркорозово (СНИМКИ)

  • езеро-
  • мелбърн-
  • парк виктория-
  • розов цвят-
  • соленост-
  • високи температури-
  • водорасли-
  • червен пигмент

Причината за това са водораслите, които растат на дъното му

Австралийско езеро се обагри в яркорозово (СНИМКИ) - 1
Снимки: Фейсбук

Водите на едно езеро в австралийския град Мелбърн се оцветиха в яркорозово. Феноменът възхити местните жители, но властите предупредиха, че примамливите води, с цвят на дъвка, не трябва да се докосват, камо ли да се плува в тях.

Соленоводното езеро Уестгейт, се намира в парка Виктория в непосредствена близост до река Яра и залива Порт Филип, в центъра на Мелбърн. То може да стане яркорозово или червено през топлите месеци.

Служителите на парк Виктория заявяват, че необичайният цвят се дължи на комбинация от висока концентрация на сол, високи температури и слаби валежи, които влияят на водораслите във водата.

Австралийско езеро се обагри в яркорозово (СНИМКИ)

"Водораслите растат в кора от сол, покриваща дъното на езерото и произвеждат червеният пигмент (бета каротин), като част от процеса на фотосинтеза. Когато обаче, концентрацията на сол стане прекалено висока, те започват да отделят много по-голямо количество от пигмента, който оцветява водата“, обясняват от управата на парка в официалната си страница във Фейсбук.

Колкото и прекрасна гледка да представляват розовите езерни води, не е желателно да се влиза в пряк контакт с тях, тъй като могат да причинят кожни раздразнения.

Езерото Уестгейт ще възвърне нормалния си цвят, когато температурите се понижат и започне да вали. До тогава водите му ще си останат розови.

Австралийско езеро се обагри в яркорозово (СНИМКИ)
Австралийско езеро се обагри в яркорозово (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    РОМАНТИЧНО Е СТАНАЛО