Last news in Fakti

18 Април, 2017 05:44 17 998 4

5 грешки, които допускаме под душа

  • допускаме-
  • грешки-
  • душ-
  • къпане-
  • кожа

Обичате да се къпете и правите това всеки ден? Може би това е грешка

5 грешки, които допускаме под душа - 1
Снимка shutterstock

Вземането на душ изглежда доста елементарна и ясна процедура нали? Пускате водата, заставате под душа, измивате тялото си, изплаквате сапуна и след това избърсвате тялото си с кърпа. Нищо сложно. Това не е висша математика все пак. Но така ли е в действителност? Оказва се, че всички ние, които си взимаме душ всеки ден, може би допускаме доста грешки, които вредят на кожата ни, пише "Хъфингтън пост".

Да спазваме хигиена е важно, но понякога прекаленото усърдие може да се превърне в проблем. Ако се къпете всеки ден, трябва да сте наясно с някои грешки, които може би допускате. Кой би си помислил, че може да има погрешно и правилно къпане? Но има.

Дерматолозите д-р Хедър Лойд и д-р Хайди Уалдорф описват 5-те основни грешки, които се допускат при ежедневното взимане на душ:

Къпете се с прекалено гореща вода

Водата не трябва да бъде много гореща. Водата не трябва да е стемпература над 35 градуса. Когато е прекалено гореща, тя прави кожата суха и тя започва да се лющи. Горещата вода отмива всички мазнини и оставя кожата без защита, като често причинява и обриви или възпаления.

Прекалено дълго време се къпете

Както горещата вода, така и дългото къпане, изсушават кожата. Препоръчителното време за вземане на душ е около 7-10 минути, 20 минути са прекалено много.

Често използвате пенливи гелове и лосиони

Колкото повече се пени душ-гелът, толкова повече изкуствени вещества има в него. Тези вещества нарушават естествения защитен слой на кожата, правейки я суха и груба. Не ги използвайте всеки ден и капвайте само по 1-2 капки от тях върху гъбата си за къпане.

Използвате стари и мокри гъби

Старите и мокри гъби задържат бактерии и мухъл. Най-добре е да сменяте гъбата си за баня на всеки 4 седмици. След като приключите с къпането е добре да перете гъбата и да я оставите да изсъхне на слънце или на парното.

Твърде грубо подсушавате тялото си след баня

След баня попийте тялото си със суха кърпа, като го оставите леко влажно. След това се намажете с подходящ крем, за да остане кожата ви хидратирана, подхранена и здрава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bat niko

    22 1 Отговор
    Q pa se trukam sas svinski sapun ot 40 godin i sichko mi nared.
  • 2 Радо

    21 1 Отговор
    Аз внимавам най-вече да не допусна една фатална грешка със сапуна...че болката минава, но срамът остава.
  • 3 Плейтвай темпурата

    5 1 Отговор
    Аз нямам никакво мнение по темата.
  • 4 скапаняк

    2 2 Отговор
    Аз баня нямам, камо ли да се къпя, че и душ ?