Last news in Fakti

24 Април, 2017 16:28 2 820 1

Подсладените напитки рушат мозъците ни

  • напитки-
  • памет-
  • мозък-
  • подсладени-
  • захар-
  • диетични напитки

Две нови изследвания правят връзка между подсладените напитки и лошата памет

Подсладените напитки рушат мозъците ни - 1
Снимки: shutterstock

Подсладените безалкохолни напитки убиват мозъка, а техните диетични версии имат дори още по-страшен ефект. Това показват данните от две нови проучвания, изготвени от екип от изследователи от Бостънския университет, съобщава ABC News.

Те доказаха, че редовната консумация на напитки със захар води до намаляване на обема на главния мозък и нарушава паметта, а напитките с изкуствени подсладители увеличават риска от инсулт и деменция.

"Няма нищо странно в това да консумираме безалкохолни напитки, но когато консумираме такива, в които захарта е заменена с изкуствени подсладители, това може да доведе до множество рискове за нашето здраве“, казва Суда Шешари, професор по неврология в университета в Бостън и главен автор на двете проучвания.

"Резултатите ни показват връзката между високата консумация на подсладени напитки и атрофията на главния мозък, в която влиза намаляване на обема му и влошаване на паметта", обяснява неврологът Матю Пейс, старши изследовател в департамента по неврология на Медицинското училище на Бостънския университет.

Подсладените напитки рушат мозъците ни

За първото проучване специалистите провели редица тестове сред около 8 000 доброволци. Те били разделени на 3 групи според възрастта им — в първата имало около 4 хиляди души на възраст над 30 години, втората била съставена от около 3 хиляди души на възраст над 45 години и третата се състояла от около 1,5 хиляди души над 60 години.

На участниците бил направен ядрено-магнитен резонанс, а получените резултати били удивителни. Те отчели, че мозъкът на човек може да се състари с до 3,5 години, в зависимост от това колко често субектите пият безалкохолни напитки.

На резултатите от второто проучване, учените отделили 10 години. Те проследили живота на група от 3400 души, които през определен интервал от време попълвали въпросници за това какво ядат и пият. В този период учените са регистрирали 97 случая на инфаркти и 81 случая на деменция (63 на Алцхаймер).

"Нашето изследване показа нуждата от още проучвания в тази област като се има предвид колко често хората пият изкуствено подсладени напитки", обяснява още Матю Пейз, който е сред авторите на второто проучване.

По-рано тази година, друго подобно изследване, изготвено от учени от университета Тъфтс в САЩ, установи, че газираните и подсладените напитки убиват по 184 000 души на година. Тогава специалистите установиха, че сред смъртните случаи, свързани с консумацията на напитки с добавена захар, 133 000 са били от диабет, 45 000 — от сърдечносъдови заболявания, а 6 450 — от рак.

Подсладените напитки рушат мозъците ни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 1 Отговор
    Аз още преди години спрях да пия боклуците на кока-кола и разни български фирми. За вредата от аспартама (изкуствен подсладител) се говори много отдавна. А пълните със захар напитки, всъшност не утоляват жаждата, а имат и разни химии, които те карат да ти се пие още от същата напита, и калориите им се усвояват прекалено бързо и лесно за организма. Такива са вреди за тялото, не само за мозъка. Трябва повече да се говори за тези неща, защото културата на хранене я няма никаква, само ни промиват мозъка с реклами. И явно трябва да има повече държавен контрол върху съдържанието.