Last news in Fakti

27 Април, 2017 11:13 4 523 0

Конкурс за красота търси най-красивия... бивол

  • пакистан-
  • воден бивол-
  • порода-
  • конкурс за красота-
  • най-красив-
  • бивол-
  • порода

Около 200 животни са участвали в конкурса, провел се в пакистанската провинция Сват

Конкурс за красота търси най-красивия... бивол - 1

В Мингора, столицата на северната пакистанска провинция Сват, се проведе любопитен конкурс за красота, в който участваха над 200 претенденти за титлата „най-красив воден бивол“.

За тридневното събитие, което имаше за цел да популяризира една от трите породи водни биволи в Пакистан, се събраха фермери и животновъди от целия регион, съобщава пакистанският вестник Dawn.

Това е първият биволски конкурс за красота, който се провежда в Пакистан. Той беше организиран от американската правителствена агенция за международно развитие (USAID), която връчи награда от 75 000 рупии (715 долара) на победителя.

Парите спечели Лайд Бадар, местен животновъд, който много се гордее със стадото си.

"Имам 10 биволи от една и съща порода, които са източникът ни на препитание. Днес съм горд, че моите биволи спечелиха първата награда", каза той пред изданието.

В разговор с местния клон на международната информационна агенция АП официалният представител на министерството на животновъдството Мухибула Кхан заяви, че породата "Azi kheli" е застрашена от изчезване и това събитие е имало за цел "да информира хората за значението на отглеждането на това красиво животно".

Биволите от породата Azi kheli се срещат само в Сват и се твърди, че са единствената порода, която се е адаптирала към студеното време в региона. Това означава, че собствениците на такива животни не трябва да ги колят или продават, когато наближи зимата.

Експертите, които оценяваха участниците в този конкурс, обясняват пред в. Dawn, че породата е не само красива и издръжлива, "но също така дава повече мляко и по-хубаво месо" от останалите две породи водни биволи, които се срещат в Пакистан.

"За съжаление за тази порода се знае много малко. Те са бели и червени на цвят, а името им идва от областта, в която се срещат. Едно животно може да даде до 20 литра мляко на ден. Интересното при тях е, че са много издръжливи и добре понасят студеното време в района. За момента имаме данни, че в Сват се отглеждат около 1300 водни бивола от тази порода. Това я прави застрашена", заяви д-р Надар Кхан, един от организаторите на събитието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА