Last news in Fakti

30 Април, 2017 17:09 2 324 2

Телепатията вече не е само научна фантастика

  • телепатия-
  • четене на мисли-
  • споделяне на мисли-
  • интерфейс-
  • технологии-
  • компютри-
  • илон мъск-
  • марк зукърбърг

Две компании се борят да създадат бъдещето на човешкия мозък като компютър

Телепатията вече не е само научна фантастика - 1
Снимка: shutterstock

Една от компаниите на изобретателя милиардер Илон Мъск се е заела да изобрети устройство, с което хората да могат да обменят идеи от разстояние или иначе казано — да четат мислите си. Новината бе оповестена от самия Мъск по време на скорошно интервю за сайта Wait But Why.

Проектът е възложен на най-новата му компания Neuralink Corp и нейни служители вече са се заели със задачата да разработят метод за свързването на човешкия мозък с машинен интерфейс, посредством миниатюрни устройства, които да се имплантират в мозъка.

Основната цел на този продукт е да помогне на пациенти с тежки мозъчни травми и увреждания вследствие на инсулт, парализа и др.

Изобретателят се надява да успее да пусне на пазара подобен продукт след около 4 години. Ще отнеме обаче, около осем до десет години, преди тази технология да бъде достъпна и за хората без увреждания. Мъск обясни, че до голяма степен това зависи от одобрението от регулаторните органи в страната.

Идеята на този изключителен проект е да се създаде начин, чрез който хората да могат да общуват на мисловно ниво — „консенсусна телепатия".

„Ако поискам да ви предам някаква концепция или идея, вие ще трябвате да приемете доброволно една двустранна телепатия“, обясни той пред Wait But Why.

„В главата ви има много различни идеи и мозъкът ви ще трябва да се опита да ги компресира до данни с ниска скорост — писане или говор. Ако имате два мозъчни интерфейса, ще можете да осъществявате доброволно и двустранно с друг човек некомпресирана концептуална комуникация“, допълни той.

Говорител на Neuralink отказа да коментира по-нататък темата през следващите дни.

По-рано тази седмица друг гений в сферата на комуникациите — собственикът на Facebook — Марк Зукърбърг — обяви, че и той е тръгнал в тази посока, опитвайки се да обедини човешкия мозък с компютър.
Той е събрал специален екип от специалисти, който да работи по редица нови и тайни проекти, чиято цел е да усъвършенстват невиждан досега интерфейс, който да свързва мозъка и компютъра.

Един от проектите, които се разработват към този интерфейс ще позволи на хората да пишат думи, използвайки само своите мисли. С помощта на мозъчни импланти, от компанията на Зукърбърг искат да помогнат на хората да пишат по около 100 думи в минута само с мисълта си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Младенов

    3 1 Отговор
    Телепатията отдавна е измислена, както и преносът на ел. безжично, но ще станат реалност, когато интрнац. капитал реши. Иначе бая щи изгуби.
  • 2 Гнида

    1 0 Отговор
    А дали няма да има последствия за човека ? Знаем че един компютър и работата с него не са полезни за стойката , очите и т.н. Дали не се е.аваме с природата?