Last news in Fakti

3 Май, 2017 12:31 2 634 2

Алтернативната валута „коза“ е в обръщение

  • зимбабве-
  • плащане-
  • кози-
  • добитък-
  • такси-
  • училища-
  • алтернативна валута

Училищата в Зимбабве приемат и кози като заплащане на таксата за обучение

Алтернативната валута „коза“ е в обръщение - 1
Снимка: shutterstock

Родителите, които не могат да си позволят да плащат училищни такси, могат да плащат с добитък — кози или овце, като алтернатива, обяви наскоро министърът на образованието в Зимбабве.

Министър Лазарус Докора заяви пред проправителствения вестник Sunday Mail преди няколко дни, че на училищата ще им се наложи да покажат гъвкавост, когато става въпрос за задължителните такси за обучение, които родителите на децата плащат. Той обясни, че те ще трябва да приемат не само добитък, но и услуги и умения, които да покрият таксата.

"Ако в общността има строител, трябва да му бъде дадена възможността да работи като такъв в училището, за да изплати таксата за обучение на своето дете", се казва в статията, която допълва, че някои училища вече приемат добитък като алтернативна валута.

Служител от министерството разясни коментарите на доктор Докора пред друго местно издание: "Родителите на децата могат да плащат таксите, като използват селскостопански животни — това се отнася най-вече за селските райони, но родителите в градовете могат да плащат и по други начини."

Новата разменна валута влезе в сила и в други сектори още в началото на април, когато властите в Зимбабве позволиха на хората да използват добитък (кози, крави и овце), за да погасяват задълженията си към банките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kkk

    3 0 Отговор
    Че то в нашата държава от край време се изполват такива начичини на разплащане.
  • 2 Алекс

    3 0 Отговор
    в УНСС 200 Марки и едно прасе