Last news in Fakti

17 Май, 2017 10:57 5 407 0

SOS: Най-малкият вид делфин ще изчезне завинаги до 2018 г. (ВИДЕО)

  • делфин-
  • спасяване-
  • спешни мерки-
  • вакита-
  • калифорнийски морски свине-
  • рибарски мрежи-
  • застрашен вид

Ако не се вземат спешни мерки, последните 30 вакита ще загинат

SOS: Най-малкият вид делфин ще изчезне завинаги до 2018 г. (ВИДЕО) - 1

Най-малкият делфин в света може да изчезне завинаги до 2018 г. Това се посочва в ново изследване на WWF, публикувано във вторник.

Броят на вакита (калифорнийски морски свине) — най-застрашеният морски бозайник в света е намалял драстично през последните години и в момента популацията му наброява не повече от 30 индивида.
Ако не бъдат предприети спешни действия, вакита ще бъдат поредният вид, вписан в черната книга на изчезналите видове.

Тези създания обитават единствено горната част на мексиканския Калифорнийски залив, част от Световното наследство на ЮНЕСКО, където, въпреки стриктните забрани и изпратените на място военни катери, незаконният риболов с хрилни мрежи просперира, заличавайки от лицето на земята поредното животно.

В своето изследване WWF набелязва ключови стъпки за спасяването на този вид и идва в най-точния момент — преди двугодишната забрана за използването на хрилни мрежи — определени като единствената голяма заплаха за вакита — да изтече в края на май.

Макар мексиканските власти да полагат усилия, те се оказват недостатъчни и до момента не е осигурено ефективно спазване на временната забрана за риболов, която е довела до намаляването на броя на вакита с 90% между 2011 и 2016 г.

SOS: Най-малкият вид делфин ще изчезне завинаги до 2018 г. (ВИДЕО)

Съдбата на тези делфини е тясно свързана с друг застрашен вид — тотоабата. Именно той е основната цел на рибарите, които използват незаконни хрилни мрежи да ловят тези риби заради плавателния им мехур, който се суши и продава на черния пазар в Китай.

"Човечеството е открило вакита само преди по-малко от 60 години и за този кратък период ги е довело до ръба на оцеляването. Невероятно малкият им брой е напомняне, че усилията за спасяване на този изумителен вид и неговото местообитание може да се провалят съвсем скоро. Ако не действаме решително днес, можем да изгубим вакита завинаги“, каза Хорхе Рикардс, ръководител на WWF Мексико.

Огромният проблем пред оцеляването на вакита, наричани и „пандите на моретата“, са рибарските мрежи, в които тези бозайници се оплитат и по-специално хрилните мрежи за незаконен улов на друг застрашен вид — тотоаба. Плавателният мехур на тази риба е смятан за деликатес в Китай и затова въпреки забраната, тя се лови нелегално в Мексико и се изнася за азиатската държава през Съединените щати.

SOS: Най-малкият вид делфин ще изчезне завинаги до 2018 г. (ВИДЕО)

Последните данни за броя на останалите бозайници са толкова тревожни, че показват, че са нужни изключително спешни действия. WWF за пореден път призовава мексиканските власти да направят необходимото, за да спрат незаконния улов на тотоаба с хрилни мрежи. WWF настоява Съединените щати и Китай да предприемат мерки за ограничаване на незаконната търговия с тази риба.

„Съвместни действия на мексиканските, американските и китайските власти, както и подкрепа от цялата световна общност са нашата последна надежда за спасяването на последните вакита и прекрасното място, което обитават“, посочи Маргарет Кинерд, ръководител на морската практика на WWF.

WWF започна онлайн кампания, в която приканва поддръжниците си да пишат до мексиканския президент Енрике Пеня Нието и да поискат от него незабавни действия за защита на вакита. Само за седмица над 64 000 души изпратиха имейли до президента на Мексико. Холивудската знаменитост и посланик на WWF Леонардо ди Каприо подкрепи кампанията.

Ако и вие искате да подкрепите усилията за спасяването на вида, засегнат от два много сериозни проблема — съпътстващия улов и незаконния риболов - можете да го направите ТУК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА