Last news in Fakti

23 Май, 2017 11:05 2 343 0

Майчинството развива мозъка на жената

  • майчинство-
  • мозък-
  • тяло-
  • промени
Майчинството развива мозъка на жената - 1
Снимка: Shutterstock

Човешкото тяло непрекъснато се променя. А бременността променя тялото на жената, в някои случаи завинаги. Временно хормоните, които се отделят през деветте месеца на износване на плода, променят начина, по който майката възприема храната на вид, мирис и вкус. Това е промяна, която изчезва след раждането.

Но някои неща се променят за постоянно - растежът на косата, начинът, по който тялото съхранява мазнините и самите процеси на хранене.

Мозъкът на жената също се променя, когато тя стане майка. Редица изследвания сочат, че мозъкът на вече родилите жени се увеличава. Към мозъка се добавя нова сива материя, което обикновено не се случва, ако няма налице сериозна доза учене, мозъчна травма или заболяване или значителна промяна в околната среда.

Същевременно според друго изследване, части от мозъка, свързани с емоциите, разсъжденията и усещанията, също се променят, но с намаляване на сивата материя. Сивата материя е мястото, на което се намират всички мозъчни връзки. Някои изследвания дори свързват количеството сиво вещество с цялостната интелигентност на човека, но липсват по-сериозни доказателства в тази посока.

Въпреки че при майките се регистрират сериозни промени в мозъка, учените все още не са доказали какво точно се случва с него по време на и след бременността. Фактите обаче са:

- Родилите жени имат по-добро зрение и по-силна памет

- Превръщането в майка - поне в мозъка много прилича на чувството при влюбване.

- Най-големите промени в мозъка се случват при раждането на първото дете.

- Няма доказателства дали мозъкът на майката се връща някога към първоначалното си състояние. Но експерименти с мишки показват, че това не се случва до смъртта им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА