Last news in Fakti

24 Май, 2017 05:44 3 538 0

Не съм гладна! Яде ми се!

  • храна-
  • глад-
  • причини-
  • ядене-
  • консумиране на храна-
  • измамно чувство-
  • заблуда

Вижте 4 от основните причини, които ни карат да ядем, без да сме гладни

Не съм гладна! Яде ми се! - 1
Снимка: shutterstock

Случвало ли ви се е да изпитате непреодолимо желание да си хапнете нещо, каквото и да е, без да имате нужда от това и без да изпитвате глад? Може би знаете, че причините за този ваш порив се крият в емоциите, физиологията и психиката ни, а онова измамно чувство на глад почти никога не е свързано с реалната нужда на организма от храна.

Смята се, че основната причина, която кара хората да ядат, когато не са гладни, е свързана с неосъзнатото им желание да успокоят някаква негативна емоция или да запълнят някоя емоционална дупка. Друг фактор за безпричинния глад се крие в нуждата на човек да пие вода. Точно така. Хората често бъркат чувството на жажда с глада.

Вижте някои от останалите причини, които ни карат да изпитваме това измамно чувство на глад.

1. Готварските предавания и рекламите

Когато черпите идеи за следващия си кулинарен шедьовър от телевизора, имайте едно на ум. Според проучване хората, които готвят по рецепти от телевизионни предавания, са с 5 кг по-тежки, в сравнение с онези, които ги гледат, но не готвят много често. Няколко други независими изследвания пък са установили, че когато човек гледа реклами с храна, той непременно започва да изпитва нуждата да похапне.

2. Храни с червен и розов цвят

От биологична гледна точка, хората са склонни да търсят най-различни цветни храни, тъй като в тях се съдържат най-много витамини и минерали. Най-силно ни привличат храни с червен или розов цвят, както и такива, които са обагрени в различни техни нюанси, тъй като подсъзнателно приемаме, че са най-вкусни, зрели и сочни (като плодовете на растенията в природата). Този инстинкт обаче, работи и срещу нас, защото правилото за цветната храна важи не само за храната, която идва от природата, но и за нездравословните храни с такива цветове.

3. Липса на сън

Доказано е, че човек изпитва в пъти по-силен глад, който е много по-труден за контролиране, когато е недоспал и изморен. Причината за това се крие в лептинът и грелинът – хормони, които отговарят за контролирането на апетита и чувството за ситост. Недостатъчният сън намалява нивото на лептин, който казва на мозъка, че сте получили достатъчно храна и увеличава нивото на грелин, който събужда чувството на глад.

4. Когато други хора се хранят край вас

Често се случва да излезете за по бира с приятели и да затрупате масата си с храна, защото в съседство някой похапва картофки или пилешки хапки и на вас моментално ви се дояжда, макар да не сте гладни. Специалисти по психология поясняват, че хората инстинктивно започват да копират поведението на околните. Този инстинкт е в сила дори, когато хората са непознати и не са в непосредствена близост до вас. Експерти приписват това поведение на социалната тревожност и нуждата на хората да се впишат в заобикалящата ги среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА