27 Май, 2017 11:03 5 790 0

Хиляди нови растения могат да спасят човечеството от глад и болести

  • растение-
  • видове-
  • новооткрити-
  • учени ботаника-
  • великобритания-
  • нови култури-
  • храна-
  • лекарства

Открити наското от учените, те могат да се окажат неочаквано полезни за медицината и селското стопанствонови култури или лекарства

Хиляди нови растения могат да спасят човечеството от глад и болести - 1
Снимки: Kew

През изминалата една година по света са били открити 1 730 нови растения. Между тях има видове, които биха могли да се окажат изключително полезни в бъдеще и да спасят човечеството от глад и болести. Това пише във втория годишен доклад за "Състоянието на световните растения", изготвен от британските ботанически градини Кew с помощта на 128 учени от 12 държави, съобщава New scientist.

Сред новите видове има 5 диви роднини на растението маниока (Manihot esculenta) което вирее в Бразилия. Те могат да се окажат изключително полезни за селектирането на нови варианти на тази толкова важна за тропиците хранителна култура, издръжлива на сухи условия и болести.

Хиляди нови растения могат да спасят човечеството от глад и болести

Открити са и девет нови вида пълзящи растения от рода Mucuna (от които е кадифеният боб), използван от медицината за лечение на хора с болестта на Паркинсон.

Други растения, за които учените таят големи надежди са 7 нови вида Aspalathus, към които спада и чаят рой бос, както и нов вид пащърнак, открит в Турция.

Хиляди нови растения могат да спасят човечеството от глад и болести

Според Кати Уилис, научен директор в Kew, откриването на диви родственици на култивирани растения, използвани от хората за храна, е изключително важно. Причината за това е пряко свързана с действията на човека, който, в опитите си да довива огромни количества продукция от даден растителен вид, изменя и модифицира растението по изкуствен път и то често губи своето генетично разнообразие и издръжливост на суша и вредители.

"Дивите роднини на селскостопанските култури може и да не дават голяма реколта, но са оцелели хиляди години при различни климатични условия и генетичният им материал пази информацията, нужна им да оцеляват", обяснява Уилис, като добавя: "Трябва да успеем да селектираме и изолираме тези гени и да ги върнем обратно на културите, които отдавна са ги загубили. Така ще ги направим по-издръжливи и силни за в бъдеще."

Хиляди нови растения могат да спасят човечеството от глад и болести

Уилис вярва, че на планетата ни има още много растения, които не са били открити и учените просто трябва да ги открият. Едно от местата, които според ботаничката биха били благодатни на нови видове е Колумбия.

В доклада, разбира се, присъстват и тревожни данни. Според учените някои от новооткритите видове вече са застрашени от изчезване. Ще има "победители и победени" по време на опитите на растенията да се адаптират към последиците от климатичните промени.

Докладът също така предупреждава, че селското стопанство ще се изправи пред трудни времена и може да претърпи загуби, равняващи се на 540 милиарда долара годишно, ако не се справи с все по-устойчивите вредители, които унищожават земеделските култури, както и с онези, които заради слаб митнически контрол пристигат от други точни на света. Един подобен вредител е бръмбарът Ясенов агрилус (Agrilus planipennis), инвазивен вид, който унищожава горите с ясен в САЩ, а учените предупреждават, че Европа също е застрашена.

Хиляди нови растения могат да спасят човечеството от глад и болести


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА