Last news in Fakti

2 Юни, 2017 11:30 10 696 2

Най-известните цитати на Христо Ботев

  • христо ботев-
  • 2 юни-
  • революционни борби-
  • възрождение-
  • българия-
  • освобождение-
  • освободителна война
Най-известните цитати на Христо Ботев - 1

Днес е 2-ри юни – паметен ден в нашата история. На днешния ден честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Историята гласи, че на 2-ри юни през 1876 година един от най-значимите ни поети и революционери намира смъртта си в битка за родината. Неговата жертва не се забравя, а личността му е символ за освободителните борби. Множество мъже са последвали Ботев в революцията и без колебание са последвали стъпките му към смъртта. Днес ще си припомним някои от думите му, вдъхновили десетки да се борят и да се жертват за България:

***

Мрачна и жалостна е нашата история от подпаданието ни под турците дору до днешните времена, тежък и възмутителен е животът на свободолюбивия някога български народ! Страшен хомот, какъвто тежи и до днес на врата му, гъбясал от векове и запрегнат с ятаган вместо жегли; тежки вериги, ръждясали от кърви и сълзи, вериги, в кои са заковани и ръце и нозе, и ум и воля, и в кои и до днес пъшкат бащи и майки, братя и сестри, дядове и синове…

***
Нашият народ има свой особен живот, особен характер, особна физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по народните си начала, и ще видите каква част от обществения живот ще развие той, дайте му или поне не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите как ще той да се устрои.

***

Чакайте, господа, чакайте и водете народът из пътя на вашия глупав мирен прогрес и той скоро ще да заприлича на оная знаменита карикатура, с която светите отци на втората французка революция се присмяха на своето собствено дело.

***
Знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе. — из писмо до съпругата му Венета

***

Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество! — из писмо до приятели

***

Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.

***

…Законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството. — из "Само разумният и братският съюз между народите ще унищожат теглилата"

***

"O tempora! O, mores!" Седя и се чудя защо човек се сърди, кога му речеш: магаре, свиня или вол; и не се сърди – дору се радва, – кога му речеш: пиленце, гълъбче, славейче, дору още котенце или теленце? Дали славеят принася повече полза в обществото на човеците, отколкото благородната свиня, тази производителна сила в природата на животните, на която само като погледне човек, наумява му нещо аристократическо, нещо възпитано и на дължина, и на широчина? Дали пилето има повече мозък, повече ум, отколкото почтеното магаре, този философ не само между животните, но и между човеците? Или пък гълъбът е по-непорочен и по-достоен в нещо от скопения вол, туй подобие на нашия търпелив народ? Но иди и речи такава дума на нашите, например (ний се с примери ще говорим), литератори, поети, вестникари, чорбаджии, учители и прочии раби божии, та виж какво ще ти се струпа на главата от сичките тези труженици в полето на глупостта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕСТНО

    11 1 Отговор
    АБСОЛЮТЕН ГЕНИЙ НЕПОДКРЕПЕН В ЧЕТНИЧЕСКОТО СИ ДВИЖЕНИЕ ОТ РОБСКОТО ПЛЕМЕ БЪЛГАРИ И ОСТАВЕН С ДВЕСТА ДУШИ ОТ ВЪСТАННИЧЕСКАТА СИ ДРУЖИНА ДА ВОДИ САМОСТОЯТЕЛНА БИТКА СРЕЩУ МНОГОХИЛЯДНИЯ БАШИБОЗУК.
  • 2 Кольо

    8 0 Отговор
    Поклон пред великия Човек.