10 Юни, 2017 19:04 2 599 0

София ще бъде циркова арена през юни

  • фестивал за съвременен цирк-
  • цирк-
  • представления-
  • софия-
  • юни-
  • боросова градина-
  • циркови артиски

Mини Арт Фест 7 тази година представя фестивал за съвременен цирк

София ще бъде циркова арена през юни - 1
Снимки: Mini Art Fest

Обичате ли да ходите на цирк? Този месец ще имате тази възможност и то цели два пъти. Под открито небе в столичната Борисова градина ще се проведе Фестивал за съвременен цирк.

Очаквайте да се посмеете, да се забавлявате, да видите нечовешките възможности на артистите.

Съвременният цирк е вид изкуство, което се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената, по-динамична работа с публиката, разнообразие от концепции. Той се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства, като при изпълненията водеща е идеята. Този вид изкуство използва много елементи от езика на театъра, от популярната култура, от уличните артисти, градския фолклор, музиката и танца.

Съвременният цирк дава неограничени възможности за развитие на тялото и ума. Ето защо организаторите на фестивала предоставят възможност на всеки да се запише на специално организиран уъркшоп за жонглиране и баланс, където желаещите могат да се опитат да карат колело само на една гума.

София ще бъде циркова арена през юни

Гала спектаклите ще се проведат в два поредни уикенда — в неделя (18 юни) и събота (24 юни) в „Маймунарника”, в Борисовата градина. Там, на една сцена ще се съберат участници от България, Европа и Южна Америка, които ще представят уникалните си умения на българската публика.

Отделно от това, жителите и гостите на столицата ще могат да се порадват на изключителните умения на циркови артисти, които ще изнасят улични представления в пешеходната част на бул. “Витоша”.

София ще бъде циркова арена през юни

Ето кои са и участниците във фестивала:

- Жорди Керол, Испания — показва и се забавлява с нежеланите реакции, които живеят в нашето време. Удивителна смесица от ексцентричен клоун, жонглиране и бийтбокс. Страхотен манипулатор и любимец на публиката. Носител на Сребърен медал от Световения фестивал за съвременен цирк "ЦИРК ДЕ ДЕМАН", Париж 2011 г. Изучава физически театър в училище “Ел Тимбал” в Барселона и завършва като ексцентричен клоун в цирковото училище в Тулуза.

- Стефан Плачков, България — участвал в Цирк Дю Солей. Печели наградата на публиката на фестивала на модерните изкуства в гр. Иер, Франция. Поканен е за частно представление от папа Йоан Павел II, има световен рекорд на Гинес за баланс върху стълба. Той и съпругата му Алин са едни от най-успешните български циркови артисти. Очаквайте шеметна, виртуозна акробатика и жонглиране на открита сцена в Борисовата градина — Маймунарника.

- УМАМИ, Испания — танцов театър от Мадрид. УМАМИ е японска дума, която означава "приятен вкус" и е един от 5-те основни вкуса заедно със сладко, кисел, горчив и солен. UMAMI е основана 2013 г. от Густаво Хойос (Испания) и Джером Леперлие (Франция), Bboying (Breakdance) танцьори с богат опит в Мадрид. Тяхната цел е да превръщат улиците и площадите в сцени. Забавен и смешен спектакъл за всички възрасти.

- Гилермо Леон, Мексико/ Холания — „ЗАПОМНИ" е моноспектакъл, представящ конфликт със спомените от детството, страхове и несигурност. Цирковият танц докосва трудни теми като лудостта и самотата по безгрижен и понякога абсурден начин. Не забравяйте, не е типичен цирк. Шоуто е покана за усещане на вътрешния свят на този герой.

- Сунива, Дания — завършва "Съвременен цирк" в АФУК (Академия за съвременен цирк) Копенхаген, Дания през 2010 г. и обръща света си с главата надолу за стотици часове. През 2016 г. завършва Университета по изкуства в Стокхолм, където получава и престижната стипендия за съвременен цирк — Sophie Hulthén Circus Grant 2016. В момента тя работи с цирковата компания Östgotateatern в Швеция, както и в шоуто Bosch Dreams, създадено от The 7 Fingers — една от най-реномираните компании за съвременен цирк в Европа.

- "La Belle Folie", ФРАНЦИЯ — артисти: Celsius & Tulipan — Двама леко луди клоуни с музикални инструменти, велосипеди, странни предмети и изненадващи идеи дават живот на представлението "La Belle Folie". Включването на публиката в представлението е в много форми, за да се получи великолепно шоу. Едно забавно развлечение, управлявано от талантливи импровизатори.

- Ернес Магнифико, UK — симпатичен герой и каскадьор, правещ рали с кола с дистанционно. Смешен, спонтанен и уникален, той е абсолютен професионалист и чаровник. Няма да забравите неговите каскади, както и игривите му мустаци.

- Катай Сантос, Венецуела — спираща дъха акробатика на столове, рискови изпълнения с китайски вази. Артист, последовател на кубинската и китайската циркови школи.

- Герасим Дишлиев, България/ Франция — Мим театър
Герасим Дишлиев е театрален и кино актьор. Той е специалист в областта на физическия театър и в изкуството на мима. Учи във ВИТИЗ (1991-1993), а през 1993 г. е приет в Международната школа по пантомима и мимодрама на Марсел Марсо в Париж. Веднага след дипломирането си през 1996 г. Герасим е поканен от Марсел Марсо да заеме поста на личен педагогически асистент на маестрото и преподавател в школата му. Работи в училището 10 години — до закриването му. Същевременно с това снима филми и множество реклами, играе в оперни постановки, циркови спектакли, свободни пърформанси. Широко развит артист, чието специфично лице и телесни умения го правят лесно „преносим" навсякъде. В кариерата си Герасим е партнирал на Марсел Марсо, Магали Ноел, Жерар Депардийо, Моника Белучи, Мари Трентиниян, Тиери Лермит, Оливие Гурме. Играл е в постановки на Марсел Марсо, Костантино Раймонди, Емануел Вака, Жан-Пол Скарпита и Мадона Булионе, във филми на Бертран Таверние, Пиер Жоливе и Коста Гаврас.

- Кара де Папа, Венецуела — Страстта му е да пръска усмивки и радва хората. Ще го видите на бул. „Витоша” и познаете по куфара и жирафа. Той ще покаже на какво е способна Венецуела.

- Димитър Германов, България — "Корените на небето" — Среща между лекота и гравитацията, между звук и мълчание, между вдишване и издишване. "Корените на небето" съчетава съвременен танц и жонглиране с топки.

- Теодор Борисов, България/Италия или Grande Lupo Bulgaro представя марионетния спектакъл „ОЩЕ” за деца и възрастни — осем мини истории от живота, осем подаръка, осем идеи. Гледайте още с цялото си семейство, преживейте заедно този прекрасен марионетен спектакъл от Италия. Маестро Grande Lupo е един от журито на фестивала, един от създателите на Мини Арт Фест, както и на Първия африкански цирков фестивал в Адис Абеба (Етиопия) заедно с Гео Калев и Цирк Панико. Артист-марионетист, носител на престижната награда за уличен театър в Италия Catena di Zampano през 2013 г. Преподавател по микро драматургия и театър на марионетката в университета във Венеция и Алма Матер в Болоня.

- Цирк де ла Люлин, България — Цирк Де Ла Люлин е екип от млади циркови артисти с иновативни и класически умения в сферата на цирковото изкуство. Представят светлинно шоу и детското представление „Поко Льоко”.

- Галина Риом-Ройбек, Дания — световен шампион по унисайкъл (Монреал 2014). Тя демонстрира 15 трика с унисайкъл, който освен в цирка може да се използва и за транспорт всеки ден.

София ще бъде циркова арена през юни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА