12 Юни, 2017 09:10 3 380 5

Възкресение 2.0 или как науката смята да съживява мъртвите

  • възкресение-
  • нов живот-
  • връщане към живот-
  • връщане от смъртта-
  • мозъчна смърт-
  • стволови клетки-
  • bioquark-
  • експеримент

Проектът е на американска научно изследователска компания

Възкресение 2.0 или как науката смята да съживява мъртвите - 1
Снимка: shutterstock

От години науката се опитва да лекува всевъзможни болести с помощта на стволови клетки. Сега обаче, учените се надяват, че ще могат да използват стволовите клетки за нещо много по-различно. Проучване, което се очаква да започне по-късно през годината, ще се опита да върне към живот мъртвите, съобщава Statnews.

Идеята на експеримента, който ще се проведе от компанията Bioquark, базираната във Филаделфия, е да се инжектират стволови клетки в гръбначния мозък на хора, намиращи се в мозъчна смърт. Сами по себе си стволовите клетки няма да възкресят никого. Но в комбинация със специална протеинова смес, инжектирана в тялото на пациента, стимулация на нервната му система с електричество и директна лазерна терапия на мозъка му, учените се надяват, че ще успеят да го върнат към живота.

Целта на този сложен комплексен процес е отглеждането на нови неврони, които да бъдат накарани да се свържат един с друг и по този начин да върнат мозъка на пациента обратно към живот.

Bioquark не са единствените, които работят по подобен зловещ проект. През 2016 г. американската компания Humai съобщи, че разработва нова технология, благодарение на която човек може да получи втори шанс за живот. Тя се надява, до 30 години да е в състояние успешно да възстановява личността на човек след смъртта му.

Предстоящият научен експеримент на Bioquark в сферата на възкресяването не е първият им подобен опит. През април 2016 г. научноизследователската компания започна проучване в Рудрапур, Индия. То обаче, никога не е прилагано върху пациенти, тъй като местните власти го прекратяват през ноември същата година.

Сега Айра Пастър, изпълнителен директор на Bioquark, съобщи, че компанията му вече е в последния етап на проучване за намирането на ново място, на което да се проведе експеримента. Този път научният екип на Bioquark ще се опитва да възкреси човек в Латинска Америка.

Ако рестартът на експеримента е отражение на прекратения опит в Индия, то учените ще искат да съберат 20 пациенти, върху които да приложат своето "лечение".

Първият етап от експеримента е инжектиране на стволови клетки, изолирани от телесните мазнини или кръвта на пациента. Вторият етап се състои от пептидна формула, която се инжектира в гръбначния стълб, с цел да захрани и стимулира растежа на нови неврони. (Компанията вече тества същата смес, наречена BQ-A, в животински модели на меланома, травматични мозъчни наранявания и кожно набръчкване) Последният трети етап от експеримента е стимулация на нервните окончания и лазерна терапия, прилагани директно върху мозъка на пациента в продължение на 15 дни. При тази фаса учените целят да предизвикат формиране на връзки между невроните.

През цялото време учените ще наблюдават поведението и електроенцефалограма за признаци, които да покажат, че процедурите постигат желаните резултати.

Компанията обаче не е тествала пълния процес, на връщане към живота при мозъчна смърт, дори върху животински субекти. Проучванията са били извършвани при други условия като инсулт и кома, но мозъчната смърт е нещо съвсем различно и това буди редица въпроси и притеснения у представителите на научните среди.

Дали експериментът на Bioquark ще даде резултати? И ако е така дали човекът, когото ще върнат към живот ще е нормален или ще сме свидетели на нещо, което сме мислили, че може да се случи само в научнофантастичен филм на ужасите като "Ефекта на Лазар" (2015)?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 leonscottkenedy

    3 0 Отговор
    Добре дошли в зомби апокалипсиса от (umbrela)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истина е

    1 0 Отговор
    T virus. Спасвайте се.
  • 4 Дженев

    3 1 Отговор
    Пак заблуди и перчене.На някого много му се ще да разгадае тайната на живата ,но няма да стане.Не се връзвайте-тава си е само Божа работа и на никой друг няма да му се отдаде въпреки имитациите които ни пробутват.На някои много им се иска да живеят вечно на тая земя,но и това няма да стане.Живейте порядъчно и човешки,пък като дойде времето за възкресение със сигурност няма да е нито една земна компания.

    Коментиран от #5

  • 5 hmhmhm

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дженев":

    Това че вярваш или не вярваш в нещо не значи че то е така или не е. Хората сами по себе си се самовъзпроизвеждаме и няма нищо божествено в това нещо. Сиреч на прост бг език секс и всичко вътре. Така ти го обяснявам на теб повече не ти е нужно да знаеш. Няма нищо лошо да живееш порядъчно и човешки също да вярваш в каквото си искаш. Но не трябва да се твърди че дадено нещо не може да се случи само защото ти така си мислиш или до сега не е ставало. Човек се развива и трябва да е така според мен. Ние използваме опита на нашите предци и и трябва да се учим от тях техния опит и дела. Преди 30 години статия относно че можем да използваме информация от която и да е точка би било смехотворно. Когато баба ми е била млада вестите са били по радиото и хора на коне а сега са на един клик разстояние и на живо в интернет. Може човечеството да не успее с този си опит но със сигурност можем да извлечем доста полезни неща от един неуспешен експеримент но това не трябва да ни прави по-слаби или по-силни. Може с този опит да се извършва лечения на заболяванията на НС(нервна система) помислете за хората с травми на гръбначния стълб колко от тях могат да се върнат към предишния си начин на живот. Науката колкото ползи може да ни доведе толкова и вреди въпроса е как ще използваме наученото и технологиите.