25 Юни, 2017 13:58 3 679 1

Как да намалим изпотяването през лятото?

  • потене-
  • вана-
  • съвети-
  • лято
Как да намалим изпотяването през лятото? - 1
Снимка: shutterstock.com

Потта има неприятна миризма, оцветява дрехите и ни смущава, когато сме на публични места. Изпотяването обаче е от жизненоважно значение за здравето на организма, тъй като поддържа температурата на тялото ни по време на физическа активност, в слънчевите дни или при консумация на определени храни, като например лют червен пипер.

В случай на стрес и напрежение тялото ни също отделя пот – това е част от отговора към стреса.

Експертите разкриват най-новото разбиране за ролята на потта в здравето и как да държим изпотяването под контрол.

Тялото ни образува два вида пот
В кожата си имаме близо четири милиона потни жлези, които произвеждат до 25 мл пот за един час, като това количество може да достигне до два – четири литра на час по време на тренировка. По този начин се регулира телесната ни температура.

Губим влага през кожата си постоянно, но не забелязваме, защото голяма част от нея се изсушава или изпарява бързо. Макар някои хора да смятат, че не се изпотяват, това не е вярно.

Разликата в степента на изпотяването се дължи на това как потта се разпределя между жлезите – някои хора я усещат в много голяма степен, тъй като тя е концентрирана върху една област, като челото например. Сред други се разпределя по-равномерно между жлезите.

Освен това в организма ни се образуват два вида пот – водната, която ни охлажда, и тази, която има мазна консистенция и се свързва със сексуалното привличане.

Топла вана преди уикенда
Преди събитие в горещите дни, много хора „обучават“ потните жлези да работят ефективно при по-високи температури, като тренират в помещения с по-висока температура. Редовното използване на сауна или гореща вана може да бъде от полза, тъй като прави жлезите по-ефективни при висока температура – те произвеждат повече пот, за да охладят тялото и разпределят потта по-равномерно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    5 0 Отговор
    всъщност потта не мирише
    а миришат бактериите които др развиват от нея