Last news in Fakti

13 Декември, 2011 15:05 2 595 0

Турция печели 60 млн. долара от сериали

  • турция-
  • сериали

Турските сериали като „Великолепният век“ и „Забраненият плод“ поставят рекорди по зрителски интерес в страните от Близкия и Далечен изток, така и Северна Африка. Дори и палестинците от Рамала въздишат по страстите в „Перла“ или ронят сълзи по драмата в „Забранения плод“

През тази година Турция е спечелила над 60 млн. долара от продажбата на сериали, съобщава англоезичното издание на в. "Хюриет". Филмите са били гледани в над 20 държави в чужбина.

Цената на епизод от определени турски сериали варира между 500 и 15 хил. долара, казва пред Анадолската агенция Фърат Гюлген, ръководител на "Калинос холдинг", който реализира около 80% от износа на турски сериали в чужбина.

„От тази година се насочваме към Балканите“, уточни Гюлген. Сред тях са България, Сърбия, Хърватия, Румъния и други. Турски сериали се излъчват и в Централна и Източна Европа, както и в Далечния изток - Малайзия, Индонезия, Тайланд, Сингапур, Япония и Виетнам.

78% от зрителите в Арабския свят и Иран казват, че са гледали турски сериали. Последният епизод на сериала "Перла" е приковал вниманието на 85 милиона зрители от Сирия до Мароко, според сайта dailybeast.com.

Освен, че носят приходи в Турция, сериалите увеличават влиянието на страната по света, което социологът Нилюфер Нарлъ нарича "меката власт" на Турция.

Интересът към тези филми е насърчил и туризма, отчитат туроператорите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА