Last news in Fakti

31 Юли, 2017 01:44 1 961 0

Циститът мори всички възрасти

  • цистит-
  • инфекция-
  • здраве-
  • уриниране-
  • възпаление

При жените уринарните инфекции са три пъти по-често срещани

Циститът мори всички възрасти - 1
Снимка: Shutterstock

Циститът може да се срещне от детска до много зряла възраст, но най-застрашени са жените – при тях уринарните инфекции са 3 пъти по-чести отколкото при мъжете. Rozali.com разкрива какви са причините и как да се предпазим.

Циститът е възпаление на пикочните пътища и пикочния мехур и е една от най-честите уроинфекции. Предизвиква се от различни микроорганизми, най-често (в 80-90% от случаите) – от бактерията Ешерихия коли. Тя нормално обитава дебелото черво, но при попадане в уринарния тракт, бързо започва да се размножава и предизвиква възпаление. Предпоставка за цистита са различни фактори: неправилна лична хигиена, недостатъчен прием на течности, вагинални инфекции, запек и др. Основен фактор обаче е сексът и по тази причина по-голямата сексуална активност и използването на локални контрацептиви носят голям риск за появата на цистит.

Жените най-често страдат от цистит по анатомични причини. За разлика от мъжете, уретрата на жените е много по-къса и по-близо разположена до ануса. По тази причина, по време на секс или при неправилно забърсване, бактериите лесно се придвижват от задната част на интимната зона към предната, попадат в уретрата и поради малката ѝ дължина бързо и безпрепятствено се придвижват в пикочните пътища, а оттам и в пикочния мехур. Ако не се спре навреме инфекцията, тя може да обхване и бъбреците, което от своя страна да доведе до други, много по-сериозни усложнения.

Травматичният цистит, наричан още и цистит на медения месец, е често срещан при жените и е свързан с повишена сексуална активност (травми на пикочния мехур след по-бурен секс). Ниската интимна хигиена, както и прекомерната грижа с употреба на дезинфектиращи гелове и сапуни, може да е провокиращ фактор за развитие на цистит.

Бременността също е предразполагащ фактор: променят се хормоналният баланс и микрофлората на влагалището, матката се уголемява и започва да притиска пикочния канал и мехур, което води до задържане на урина. Понякога циститът е без симптоми (в 20-40% от бременните), затова е необходимо бъдещите майки да си правят редовни профилактични изследвания на урината (при цистит има опасност от преждевременно раждане).

След менопаузата липсата на женски полови хормони е предпоставка за намаляване на локалната защита на лигавицата (изтънява) на пикочните пътища, поради което те по-често боледуват от цистит.

Основните симптоми на цистита са парене, често уриниране, чувство на неизпразнен пикочен мехур, уринира се трудно и в малко количество, а понякога има и кръв в урината. Това силно влошава качеството на живот на жените. Обикновено циститът не протича с температура, ако обаче се появи болка в поясната област, придружена с температура, тези оплаквания са по-сериозни и са характерни за пиелонефрит (възпаление на бъбреците). Съчетанието на цистит с болка в кръста и температура обикновено означава комбинирано засягане на бъбреците и пикочния мехур.

За да се установи диагнозата (подобни симптоми може да има и при други здравословни проблеми), се провежда изследване на урината в клинична лаборатория.

Най-лесният и бърз начин за маскиране на цистита са антибиотиците. Те обаче са нож с две остриета. Антимикробната терапия сама по себе си предизвиква дисбаланс на микрофлората, а това от своя страна води до стомашни разтройства и вагинален дискомфорт. Дори и да се избегне този неприятен ефект, специалистите алармират за многократно нарастнала устойчивост на бактериите към антибиотичните препарати, което прави инфекциите трудно лечими и дори хронични.

Най-здравословният и природен метод за изчистване на бактерията от уринарния тракт е използването на американска червена боровинка. Тя има много благотворен ефект за организма (антиоксидантен, противовъзпалителен, уросептичен)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА