Last news in Fakti

15 Декември, 2011 08:32 1 093 0

Полски джаз секстет с концерт у нас

  • полша-
  • джаз-
  • влоджимеж нахорни

Секстетът на Влоджимеж Нахорни - наричан Шопен на джаза, ще изнесе концерт в София за приключването на полското председателство на ЕС.

Концертът е тази вечер от 19 ч. в зала 3 на НДК. Покани се получават от Полския институт, а организатор е посолството на Полша у нас.

В програмата са включени творби на Шопен, Карол Шимановски, Роман Мачейевски.

Влоджимеж Нахорни е пианист, саксофонист, композитор и аранжор на джаз, поп, театрална и филмова музика. Той преподава и в Консерваторията в Гданск.

Секстетът му, най-дълго съществуващият в историята на полския джаз - oт 1998 г., обединява джаза и класическата музика. Биографията на музиканта съдържа почти цялата история на полския джаз.

Той е изключителен композитор, един от първите полски мултиинструменталисти, лауреат на много награди от конкурси и фестивали в Полша и в чужбина.

Първата награда от джазфестивала във Виена през 1967 г. му връчва самият Дюк Елингтън.

Секстетът два пъти е номиниран за наградата на полската музикална индустрия "Фридерик". Влоджимеж Нахорни я получава в категорията "джазизпълнител на годината" за 2000, а през 2011 г. печели "Златен Фридерик".

През януари т.г. полският президент пък му връчи Kомандорски кръст със звезда на ордена "Възродена Полша".

В състава са още:

- цигулкарката Дорота Мишкевич - основател на група, автор на текстове, композитор, участник в концертни, театрални и филмови проекти;

- Хенрик Гембалски - цигулар, композитор, аранжор, педагог, записал 35 диска, написал музика за 30 театрални постановки, участвал в над 350 спектакъла; - Войчех Староневич - саксофонист и композитор, единствен от полските джазови саксофонисти, класиран в Международния конкурс за джазимпровизация във Вашингтон в 1991 г. и намерил място сред 21 саксофонисти, избрани от цял свят;

- Maриуш Богданович - контрабас, със своя група oт 1991 г., публицист, издател;

- Пьотр Бискупски - ударни, лауреат на конкурси и индивидуални награди за класическа и джазмузика, педагог, критик, записал над 30 диска, партньор на най-добрите на полската джазова сцена - Збигнев Намисловски, Томаш Шукалски, Aртур Дуткевич, Мишел Хендрикс и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА