Last news in Fakti

16 Август, 2017 00:30 8 309 16

Сексът през соца - по-добър от днешния

  • секс-
  • соц-
  • комунизъм
Сексът през соца - по-добър от днешния - 1
Снимка: Shutterstock

Хората от Запада винаги са си представяли социалистическия ред в Източна Европа като място, потънало в мрачни пейзажи от сив бетон, празни магазини, мъже и жени с наведени глави, които едва свързват двата края, лишени от възможността да пътуват извън родината си и свободно да изказват личното си мнение. Докато голяма част от тези представи отговарят на реалността, има и някои истини, които далеч се разминават от колективния стереотип за комунизма сред западното общество, пише New York Times, цитиран от Woman.bg. Изданието отделя значително място на статия за жените и техния сексуален живот в страните от Варшавския договор по време на социализма.

Някои например, биха могли да си спомнят, а други да се изненадат, че дамите от Източния блок са се радвали на много права, включително и на големи инвестиции от страна на държавата, стимулиращи женското присъствие в сферите на културата, образованието и спорта. Сред привилегиите, от които са се възползвали дамите от рухналия комунистически строй, били и щедрите отпуски по майчинство, както и гаранциите за безплатна грижа за децата. И това не е всичко. Жените от държавите през социализма се радвали и на още нещо, а именно на повече секс, се казва в статията. Ето какво още научихме от нея:

Сравнително социологическо проучване над източните и западните германци, проведено след обединението на Германия през 1990 г., установило, че дамите от източната страна на Желязната завеса (ГДР) са се наслаждавали на сексуални удоволствия два пъти повече от дамите, живеещи в Западна Германия (ФРГ). Заключението изумило изследователите, които били наясно с факта, че на първите постоянно се налагало да лавират между два фронта - работа и домакински задължения, докато вторите, особено в годините след войната, си стоели вкъщи и имали предостатъчно време да се отдават на интимни ласки с партньорите си.

Защо тогава сексът и оргазмите сред жените от Западна Германия далеч не били на нивото на представителките от източния фронт?

Авторът на статията се впуска в яростно търсене на отговора на този прецедент. За целта той се среща с две дами - българката Ана Дурчева, прекарала 43 години от живота си в социалистическа България, и германката Даниела Грубер, чиято майка е живяла на територията на Източна Германия.

Според българката новият свободен пазар на капитализма възпрепятства способността на българите да развиват здрави любовни отношения. "Разбира се, в България имаше доста негативни явления в онзи период, но животът ми там беше изпълнен с романтика", споделя тя пред Ню Йорк Таймс. "След развода си имах работа и заплата и не ми трябваше мъж, който да ме подкрепя финансово. Можех да правя всичко, което ми доставяше удоволствие", пояснява още Ана.

Г-жа Дурчева е самотна майка в продължение на много години и настоятелно твърдяла, че нейният живот преди 1989 г. е бил далеч по-удовлетворяващ и спокоен в сравнение със стресиращото ежедневие на дъщеря й, родена в края на 70-те години. "Всичко, което прави дъщеря ми, е работа и само работа", споделя още българката. "Когато се прибира у дома през нощта, тя е прекалено уморена, за да бъде със съпруга си. Но няма значение, защото и той също е уморен. Обикновено двамата сядат заедно пред телевизора и това е всичко. Когато бях на нейната възраст, с моя партньор имахме много по-забавни моменти", заключава Ана.

30-годишната Даниела Грубер от Йена, университетски град в бившата Източна Германия, отскоро омъжена, разказва за своята майка, родена и живяла през комунистическия режим: „Майка ми не разбира колко по-трудно е днес – за жените в десетилетията на социализма, животът действително е бил по-лесен. Детските градини и ясли са се спонсорирали единствено и само от държавата, отпускът по майчинство е бил достатъчен, за да прекарваш повече време с децата си, да се радваш на най-красивите мигове от тяхното развитие – първата усмивка, първото зъбче, първата думичка, първата стъпка. Днес съм толкова заета през целия ден, че от работа нямам време дори и да забременея”, отбелязва Даниела.

Тези жизнеописания на жени от две поколения, израснали в светове на антагонистични идеологии, отразяват, обективно погледнато, немалко факти в подкрепа на мнението, че социалистическата действителност е била в по-голяма степен обърната с лице към нуждите на семейството, майките и жените в частност, в сравнение с настоящата такава, обобщава изданието.

Да обърнем и ние леко поглед към някои любопитни исторически факти по този въпрос:

- Въпреки че комунистическите държави от Източна Европа се нуждаели от женски труд, за да реализират своите програми за бърза индустриализация след Втората световна война, идеологическата основа за равенство на жените с мъжете била положена от Август Бебел и Фридрих Енгелс през 19 век. С преминаването на властта в ръцете на болшевиките Владимир Ленин и Александра Колонтай били поставени наченките на една нова сексуална революция. През 1917 г. жените за първи път получили равни избирателни права с тези на мъжете – 3 години преди дамите в САЩ.

- В Централна Азия през 20-те години руски активистки, подкрепяни от Болшевишкия режим, предприели силно ангажирани социални действия в подкрепа на еманципацията на жените от мюсюлманските страни в рамките на Съветския съюз. Тази кампания обаче се сблъскала с ожесточена съпротива от страна на местните патриарси, които за нищо на света не биха допуснали техните сестри, съпруги и дъщери да бъдат освободени от оковите на традицията.

- New York Times отделя подобаващо място и за отношението към жените на може би най-големия лидер и идеолог на комунизма - Йосиф Сталин. През 30-те години, благодарение именно на неговата партийна политика в Съветския съюз, бил постигнат най-голям напредък, касаещ равноправието на жените. Вследствие на острия недостиг на работна ръка след войната, Сталин дал зелена светилна на различни програми за еманципация на жените, сред които разрешаване на абортите и насърчаване на женския труд. Дори инвестиции в проучвания, свързани с женската сексуалност, се превърнали в ключов приоритет на правителството. Нека не забравяме обаче, че въпреки всички реформи в полза на жените, източноевропейките така и не получили правото свободно да пътуват на Запад или да изказват мнението си по наболели въпроси на държавното управление.

- Още през 1952 г. чехословашките сексолози пък започнали да правят изследвания на женския оргазъм, а през 1961 г. провели конференция, посветена единствено на темата. Те съсредоточили вниманието си върху важността от равенството между мъжете и жените като основен компонент на женското удоволствие. Някои дори твърдели, че мъжете трябвало да споделят домакинската работа и отглеждането на децата заедно с половинките си.

- Полските сексолози отпреди 1989 г. не ограничавали секса единствено до физическото удоволствие, като подчертавали значението на социалния и културния контекст в сексуалните взаимоотношения. Една жена, подложена на стрес или преумора, на безпокойство от бъдещето и финансова си независимост, нямало как да бъде полезна нито са себе си, нито за семейството, нито за обществото. Официалната пропаганда на социалистическите медии изтъквала като основни причини за тези социални мерки преди всичко еманципацията на жените, създаването на благоприятен климат и условия за създаване на семейство и повишаване репродуктивността при жените, пише още изданието.

- Правителствата във всички социалистически страни тогава, като България, Полша, Унгария, Чехословакия и Източна Германия, започнали да заделят значителни средства за подпомагане и на самотните майки, разведените жени и вдовиците.

Днес някои либерални феминистки движения на Запад неохотно признават тези постижения, но са критични спрямо постиженията на държавния социализъм, изтъквайки факта, че появата им не била провокирана от дейността на независими женски организации, а представлявала изпълнение на политически директиви, спуснати от управляващата комунистическа партия.

В крайна сметка, дали сексът сред труженичките на социализма бил по-често практикуван в сравнение с този сред западните им посестрими, днес едва ли има някакво значение. Още повече, че резултатите от приръста на населението в държавите от бившия източен блок - и тогава, и сега - далеч не превъзхожда по количество този в западните страни. Проблемът е, че след падането на Желязната завеса много от псевдопостиженията в социалното положение на жените в социалистическите общества рухнаха, а днес техните наследници – дъщери и внучки, се чувстват ощетени и търсят вината за това в недостатъчно добрата социална политика на сегашните управници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123.300д

    48 4 Отговор
    Писателката,дай да си ударим един секс на инат на западняците 😉😇😀

    Коментиран от #2

  • 2 Диди

    4 22 Отговор

    До коментар #1 от "123.300д":

    Ха ха,неморално предложение.
  • 3 999

    63 18 Отговор
    Комунизма със всичките си недостатъци е много по човешко общество от днешният капитализъм, той хвърли огромен ресурс и средства да унищожи комунизма защото му трябваха още икономически роби.
  • 4 Дани

    12 1 Отговор
    мМммм Венелина разгорещихте ме имам нагон към човек с такова въображение като вашето :*
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сексолог

    13 31 Отговор
    Проблема на жените в проучването по-горе не е в строя, а в ЕГН-то. Жалба по младост, пък било и зад "желязната завеса" :)
  • 7 Иван

    23 34 Отговор
    Как няма да е бил хубав, те само това са правили. Разни михлюзи по цял ден само това им е било в главите. Разбирам носталгията на масите но се радвам че тоя геноцид е вече само в историята.

    Коментиран от #8

  • 8 ДЪРЖАВЕН СОЦИАЛИЗЪМ

    16 28 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Абсолютно прав си! След като ти дадат 100-те лева заплата (помощ за безработни, както им казвахме едно време) и нямаш кола и нямаш цветен телевизор (не че като имаш, имаше какво да гледаш) и гледаш, гледш, че придърпаш жената или каквото там имаш под ръка под одеалото. А жените бяха по доволни от мъжете по една проста причина - повече секс. Освен мъжа ти, имаше в работата шеф - не можеш да му откажеш. Имаше партиен секретар - и на него не можеш да откажеш. Профпредседател - всички знаят че за да има карта за море, трябва да му легнеш. За комсомолските секретари няма да казвам, защото те бяха млади хайгъри и там жените ни си лягаха с тях за собствено удоволствие. За нас мъжете оставаха чехкини, полякини, източногерманки и всякаква друга западна измет. Та така другарко Маринова, чувствам че нямаш търпение да се върне държавния социализъм. Аз също, но с юнака ми оттогава :)

    Коментиран от #14

  • 9 Говньо

    6 22 Отговор
    Аз казва, че повече е... от Франция никъде няма! Комуняшката измет да има да взима, за нищо не върши работа, ограбиха ни държавата крадливата комуняшка измет!
  • 10 Кирил

    14 3 Отговор
    Ох на батко рунтавелките !
    Най-много обичах да правя секс след неделната баня.
  • 11 ХАСАН

    1 18 Отговор
    Едва ли-е било по добре..нямало е епилация,шампоани ,козметика..панелки..общи тоаьетни и бани..общежития разни...даже тоалетна хартия е нямало...и не мога да си представя не епилирана жена или мъж..гнусно е

    Коментиран от #13, #16

  • 12 ХАСАН

    1 10 Отговор
    Единствено при мюсюлманите жените са нашите майки,сестри,съпруги,дъщери ,внучки...в съветското обшество са били другарки,комсомолки,ударнички...в западното обшество са феминистки,производствени единици,потребители,сексимвоои,сексбомби

    Коментиран от #15

  • 13 Vulpes

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "ХАСАН":

    Че те и сега турбините не се епилират!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Г.З.

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХАСАН":

    Абе Хасан ти там ще ядеш ли ще е.еш та епилация дириш.