19 Август, 2017 14:05 1 866 0

А вие страдате ли от синдрома на августовската подтиснатост?

  • август-
  • месец-
  • лято-
  • емоции-
  • тъга-
  • августовска подтиснатост-
  • синдром

Последните дни от последния летен месец ни носят тъга и безпокойство

А вие страдате ли от синдрома на августовската подтиснатост? - 1
Снимка: shutterstock

Август е месецът, с който лятото бавно започва да си отива. Дните видимо стават по-кратки, а нощите все по-хладни, дори понякога студени. Съвсем скоро и децата ще тръгнат на детска градина или училище, с което ще си отидат и безгрижните летни дни.

И макар месец август за повечето хора да е равносилен на лятна отпуска, същинска почивка, ваканции на плажа, весели събирания с приятели на открито, приятни топли вечери и безметежно "нищоправене", последните дни на този последен летен месец хвърлят душата ни в така наречената „августовска потиснатост“.

Психиатрите смятат, че тя може да бъде приравнена към сезонните афективни разстройства и е възможно да продължи дори месец.

И докато обикновено онези, които страдат от сезонна депресия, често дължат симптомите си по време на зимните месеци на липсата на излагане на дневна светлина, август носи със себе си свои собствени уникални причини за тъга.

Това са безпокойство за предстоящия училищен сезон, край на ваканциите и страх от наближаващите празници.

Ключът към отстраняването на тези отрицателни емоции е почивка в края на месеца, съветват експертите, както и да се занимавате с неща, които обичате, от рода на спорт или различни хобита.

Все пак психиатрите смятат, че синдромът на августовската потиснатост не е толкова често срещан. Статистиката сочи, че се появява при 1% от хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА