Last news in Fakti

23 Август, 2017 20:00 5 783 4

Полезно ли е да пуснеш домашния любимец в леглото?

  • домашен любимец-
  • куче-
  • котка-
  • хамстер-
  • заек-
  • животно-
  • сън-
  • легло-
  • ползи-
  • вреди
Полезно ли е да пуснеш домашния любимец в леглото? - 1

Проучване направено от Американската асоциация за продукти за домашни любимци разкрива, че повече от половината собственици на кучета или котки оставят пухкавия си приятел да спи в тяхното легло. Кой не би искал да сподели легло с малко гушкащо се създание? Това е толкова често срещана практика, но някой замислял ли се е колко е здравословна тя?

Направихме списък с причините защо е добре за вас да споделите леглото си с домашния любимец, но в края на деня решението дали да го направите е изцяло ваше.

1. Кучетата ни помагат да се успокоим и да се справим с тревогата

Доказано е, че кучетата ни помагат да спим по-добре. Хората, които страдат от проблеми със съня или безсъние заспиват по-лесно и бързо и имат по-пълноценен сън, ако заспят гушвайки куче.

2. Кучетата са топли и внасят уют
Има причина защо се чувстваме толкова комфортно и заспиваме бързо, ако има домашен любимец в леглото. Докато човешката температура се понижава, когато заспим, температурата на кучето си остава по-висока от нашата. Топлината пази комфорта ни и ни помага да спим по-добре.

3. Кучетата ни карат да се чувстваме сигурни и в безопасност
Освен, че сънят с домашен любимец носи здравословни ползи, то той допринася и за нашето психическо здраве. Верният другар, с който делим легло, ни кара да се чувстваме значително по-спокойно и сигурно. Кара ни да не се тревожим толкова за безопасността си.

4. Те са полезни за мозъчната ни химия и намаляват депресивните състояния.
Освен, че ни карат да се чувстваме спокойни и сигурни, домашните любимци карат мозъка ни да освобождава окситоцин. Докосването до козината на домашния любимец има същия ефект като прегръдката с човек. Това вещество се освобождава и когато ги прегръщаме – това е и причината, поради която те ни успокояват. Психологически това ни стабилизира и снижава нивото на депресията при някои хора.

5. Прави кучетата щастливи и те го обожават
И нека си признаем, че ни е трудно да им откажем, защото са толкова очарователни. Стопанин на куче разказа историята на своя приятел, който спасява от улицата. Кученцето е живяло в кашон на улицата и не е имало никакъв опит в това да живее с човек в къща. То се е страхувало от хора и изобщо не е било приятелски настроено. След като обаче прекарват нощта заедно и стопанинът му го взима в леглото със себе си, животното е станало много по-спокойно и освен това е разбрало, че е обичано. Животните и хората имат много повече общи черти, отколкото можем да си представим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    10 17 Отговор
    Може да им харесва и да ги прави щастливи, но мастните са в двора, там им е мястото, трябва да съм много болен да си вкарам в леглото ягдтериери и каракачанска, .аси... Виж, зимата котарака се промъква в краката ми, ок, търпя го, мърка и е мек и топъл.
    Авторката добре, че няма кон...

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 до пазарен хейтаризатор

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Като не обичаш животни,вържи се ти на двора и лай.Защо ни тормозиш да ти четем неграмотните злобни коментари?
  • 4 дадобре

    2 0 Отговор
    Глупендер каракачанката е куче за отвън , никой не те кара да го мъчиш вътре вкъщи. Винаги може да си вземеш едно куче което да си гледаш спокойно у вас.