Last news in Fakti

4 Септември, 2017 20:00 4 445 4

8 мита за виното, които ще разбием

  • митове-
  • легенди-
  • вино-
  • напитка-
  • храна-
  • грозде-
  • плодове-
  • лъжи-
  • лъжа
8 мита за виното, които ще разбием - 1
Снимка: Shutterstock

Има безброй правила, които ни е казано, че трябва да следваме и следователно, им вярваме сляпо. Решихме да съберем някои от тези митове и да ги разбием тук.

1. Добро вино не винаги означава скъпо вино.
Хората си мислят често, че високата цена гарантира по-добро качество, но това не винаги е така. Добрите производители често имат достъпни вина, които не отстъпват по нищо на скъпите.
2. Виното може да се произвежда с различни видове грозде.
Смята се, че виното от един вид грозде винаги е по-добро. Но всъщност различните видове грозде помагат за по-фин вкус и му придават по-наситен вкус.
3. Ако не се затваря с тапа значи е фалшиво.
Друг мит за виното е, че ако се затваря с капачка, която се завърта, значи виното е фалшиво. Всъщност много производители го предпочитат по 2 причини: 1) Такива капачки намалят разходите за производство; 2) за разлика от корковите тапи, бактериите не обитават завъртащите се капачки.
4. Полусладките вина са с по-лошо качество.
Някои производители твърдят, че полусладките вина са равни по качество на сухите и полусухите вина. Но всъщност захарта при тях се използва, за да прикрие недостатъците им.
5. Един вид вино може да се пие с различни храни.
Има хора, които смятат, че един вид вино може да се комбинира с един единствен тип храна, но защо да се ограничаваме? Експериментирайте, за да откриете нови любими комбинации.
6. Ярките етикети се слагат на добрите вина.
Високата конкуренция в магазините кара производителите да търсят нови начини, по които да мотивират потребителите на купят виното им. Яркият етикет е само маркетингов трик и качеството на виното не зависи от него.
7. Получаването на утайка не означава, че виното е оцветено.
Много хора са сигурни, че утайката алармира за допълнително оцветяване и ниско качество. Всъщност утайката само означава, че виното не е било филтрирано преди производство и е 100% натурално.
8. Повечето вина губят качествата си с годините.
Въпреки, че е широко разпространен мит, много малко вина всъщност стават по-добри с времето. За някои от тях това даже е напълно забранено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любител

    11 1 Отговор
    В тази статия нищо съществено и ново...
  • 2 Радо

    15 1 Отговор
    Барон фон Ротшилд е казал - И най-добрата бутилка вино не струва повече от 20 паунда, оттам нагоре плащаш собствената си цена.
  • 3 Пазарен Либерализатор

    11 1 Отговор
    Добро е виното, когато знаеш какво пиеш. И на сомелиер не вярвам, много модерни продукти се ползват по вин заводите...
  • 4 Алфа Ромео

    0 4 Отговор
    Вината на Вила Ямбол са евтини и доста добри според мен.