11 Септември, 2017 04:30 2 450 0

С дъх на Италия - история на пицата

  • пица-
  • италия-
  • вино-
  • храна

Всички италианци, които познавам твърдят, че няма по-хубава храна и вино от италианските

С дъх на Италия - история на пицата - 1

"Италия е любов, романтика и вкусна храна", споделя Севда, която е първият вегетарианец в света, който е спечелил Мастър шеф - втори сезон в България. Тя и foodpanda споделят интересни факти за най-популярното световно ястие - пицата.

Италия е страна,която нахраннва всички сетива.Италия е омайно вино, тесни калдъръмени улички с малки ресторантчета, хора, които говорят предимно жестикулирайки с ръцете си на своя секси език, вкусна, непретенциозна храна, на която не можеш да устоиш и да забравиш. Целият дъх на Италия е вдъхновение за много филми, книги, музика и кулинарни пътешествия. Всички италианци, които познавам твърдят, че няма по-хубава храна и вино от италианските. Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата.

Обожавана храна е от всички възрасти, но най-вече децата и младежите навсякъде по света.Дори в Япония последните години пицата става много популярна,като се приготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („Майо Яга“). Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В САЩ пицата е много по-дебела. Думата „пица“ идва от латинската дума „пицца“,която означава „потъмняване на кора от пожар“.Пътят на историята на пицата е дълъг и несигурен. Произходът и не е строго италиански. Храни,подобни на пица се правят още през Неолита. Счита се,че гърците първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“) с масло,чесън и билки.

И други народи още в древността правят плоски хлябове: „мануше“ в Ливан,“кока“ (сладки и солени вариации) от Каталуния,“инджера“ -Африка,“паратха“ и „наан“ в Индия,“фламкухен „от Елаз,“риеска“ от Финландия. В Италия също са известни плоските хлябове, като „фокача“ и „пиадина“.Още през XVI в. в Неапол един галетен плосък хляб се нарича „пица“.Съвременната пица също е разработена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Това е ястие за бедните,което се продава,като улична храна. Кралицата на Италия – Маргарита (Margherita), също иска да опита от тази храна. За да почете своята кралица, шеф Рафаеле Експозито създава пица“Маргарита“, като я покрива със скромни количества доматен сос, моцарела и свеж босилек, цветовете на италианското знаме.В книгата „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“, от началото на XX в. , дава три рецепти за пица, всяка от които е сладка. Неаполитанската пица става доста популярна и с добавянето на чесън, трошливи твърди сирена и пресни зеленчуци.

Пица „Маринара“, може би е най-старият вид пица и е с домати, риган, чесън и зехтин. Нарича се така, защото традиционно се приготвя за моряците от техните жени, когато се връщат от риболов от залива в Неапол. Други разпространени видиве пица са: „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „4 сирена“, „Пеперони“, „Рукола и Прошуто“ и т.н.Пицата е претърпяла и много регионални промени. В Рим е популярна „Pizza al Taglio“ (Правоъгълна пица в големи тави), която се реже на парчета и се продава на грамаж, в Лигурия „Sardenara“,в Сицилия „Sfincione“.

Пицата обикновено се покрива с доматен сос, но днес съществуват и пица „Бианка“ (със сметана), както и пица“Нутела“(с течен шоколад, банани или други плодове).

Класическото тесто се приготвя с брашно от твърда пшеница (тип „00“), мая, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка,остава се да втаса и след това се разточва на тънък пласт. В много пицарии е истинска атракция приготвянето на пица, пред очите на хората,подхвърляйки тестото високо във въздуха.

Асоциацията на неаполитанските пицари, основана през 1984 г., е определила специфичните правила, които трябва да се следват, за направата на автентична неаполитанска пица. Те включват, че пицата трябва да се пече на фурна с дървени въглища, че тестото трябва да се замеси и разточи на ръка (чрез свиване на пръсти),пицата да не надвишава 35см. в диаметър, да се пече в продължение на 60 до 90 сек. и да не е по-дебела от 1см.в центъра.

Заведенията за пица (пицария) са най-известните заведения за бързо хранене по света, заедно с тези за бургери. Те са 17% от всички ресторанти.

Събота вечер е най-популярното време за ядене на пица. Най-бързият „пица мейкър“ в света, прави 14 пици за 2мин. и 35 сек.

Най-скъпата пица е създадена от Доменико Кролла и струва 2,745 $. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

Замразената пица е измислена от братя Калентано през 1957г.

Никога не слагайте сосове като кетчуп и майонеза пред италианец, ще се обиди.

Известна фраза за пицата е на актьора Дийн Мартин: “ Когато луната се отразява в очите, като една голяма пица, това е любов!“

Италия е любов,романтика и вкусна храна!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА