10 Септември, 2017 12:04 5 114 1

Най-чудатите оръжия, които предците ни са използвали (ВИДЕО/СНИМКИ)

  • оръжия-
  • древност-
  • предци-
  • странни-
  • чудати

От началото на своето съществуване до днес, че и за в бъдеще, хората винаги са се сражавали помежду си

Най-чудатите оръжия, които предците ни са използвали (ВИДЕО/СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

Прадедите ни от древността са прекарвали голяма част от времето си в сражения. Войните са били нещо съвсем логично и естествено, тъй като всяка една цивилизация се е борела за територия, власт и могъщество. Войните са били отговор за повечето спорове и конфликти, които възниквали между отделни селища или цели държави.

Но освен добре познатите ни копия, мечове и лъкове, древните ни предци са си служели умело и с много други оръжия, някои от които са непознати на широката публика и предизвикват недоумение с вида си и начина, по който са били използвани.

Вижте част от най-чудатите и странни оръжия, използвани в древни времена:

Scissor

Най-чудатите оръжия, които предците ни са използвали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Scissor е наименование както на типа гладиатор, така и за неговото специфично въоръжение. Думата scissor по-скоро се отнася за ножици и се предполагало, че при гладиаторите това е бил специален двоен меч с една ръкохватка.

Scissor е бил много лек, с дължина около 45 см, изключително здрав, а освен това, той е покривал цялата ръка до лакътя, благодарение на което, боеца е имал възможност лесно да блокира противниковите удари.

Макуатилът на ацтеките

Най-чудатите оръжия, които предците ни са използвали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Всъщност това е обикновена тояга или бухалка, която има остри шипове в краищата си. Оръжието се е правило от изключително лека и здрава дървесина и било толкова ефективно, че с него можело да се отсече главата и на кон.

Кпинга на воините от племето Азанда

Този меч-нож е с дължина до 56 см и е имал три отделни остриета. Той е бил най-важното оръжие за това древно и войнствено племе от Нубия. От трите остриета най-важното е било това в основата – с формата на мъжки полов орган, то е било въплъщение на мъжката сила.

Огънатите мечове на Шаолин

Това оръжие почти винаги е било основно за всеки воин от Шаолин. То е било изключително функционално - краят на меча бил огънат, за да може да захващат два меча или пък захващане на противниковия, предпазната ръкохватка била във формата на полумесец – за ефикасно блокиране на удари и за нанасяне на щети, ефесът - краят на меча откъм ръкохватката, също е бил заострен и е помагал за атака в близък бой.

Свещената бухалка на маорите

Това е било универсално оръжие за всякакъв тип боеве. То било свещено за воините от островите на Нова Зеландия и се е правило от благородния нефрит.

Индийският чаркам

Най-чудатите оръжия, които предците ни са използвали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Това оръжие се мятало подобно на фризби, само че не вертикално, а хоризонтално. То било смъртоносно оръжие и с лекота е можело да отсече някой крайник, че дори и главата на противника. Присъствало е във въоръжението само на индийските сикхии от най-висок ранг.

Чу-ко-ну

Най-чудатите оръжия, които предците ни са използвали (ВИДЕО/СНИМКИ)

За този арбалет може да се каже, че е древният прародител на автомата. Дървеният пълнител в горната част на арбалета е побирал до 10 стрели, а благодарение на лоста, презареждането е ставало за секунди.

Японските "железни ръце"

Това японско оръжие си е буквално основата бащата на "железния човек". Оръжието било изключително многофункционално и се е използвало често от нинджите. Преди всичко то е било предназначено да се захващат противниковите щитове. Освен това, с тези "нокти" нинджите са могли да се катерят по дърветата или пък буквално да свалят кожата на противника. Професионалните войници дори сваляли своите противници от конете с помощта на това оръжие.

Индийският катар

Най-чудатите оръжия, които предците ни са използвали (ВИДЕО/СНИМКИ)

За това древно индийско оръжие на съвременен език може да се каже, че ви дава ноктите на Върколакът от X-men, само че без силата им и здравината на адаманта. Това оръжие с едно острие всъщност крие голяма изненада за всеки противник – при натискане на специалната ръкохватка, острието се разтроявало, като това правело оръжието още по-смъртоносно.

Китайските "огнени пчели"

Най-чудатите оръжия, които предците ни са използвали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Оръжието представлява дървен шестоъгълен контейнер, в който са подредени множество стрели-ракети. Обсегът му е бил по-голям от който и да е лък, а буквално за секунди от гнездото се изстрелвали цели 32 стрели, мигновено застигащи врага.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Гинка

    2 0 Отговор
    Свещената бухалка е позната и у нас - много ефикасно оръжие наистина...