17 Септември, 2017 20:00, обновена 30 Юни, 2022 15:31 6 736 3

10 от най-странните и абсурдни забрани по света

  • забрана-
  • закон-
  • нелегално-
  • глоба-
  • затвор-
  • престъпник-
  • свят-
  • страни-
  • държава
10 от най-странните и абсурдни забрани по света - 1
Снимка: Shutterstock

Тук събрахме 10 най-странните забрани от различни страни, които са въведени със закон по една или друга причина.

Забранено е да ядеш бисквити на Коледа във Великобритания
През 1644 Оливър Кромуел забранява празнуването на Коледа, защото го счита за неморално. Много неща, свързани с празника са били забранени, но само на Коледа. Този закон все още не е променен, но просто никой не се занимава с това да наказва провинилите се.

Не може да докосвате китовете във Великобритания
Ето още един закон от Острова: всички китове, делфини и други морски бозайници в радиус от 3 мили от Великобритания се считат за собственост на Кралицата, затова се забранява да ги докосвате. Не се и опитвайте да го правите.

Не може да спасявате давещите се в Китай
Мистериозният манталитет на изтока казва, че да се опиташ да спасиш давещ се в Китай е незаконно.
Този закон е свързан с източната философия, че да се месиш в съдбата на някой друг е неморално. Но скептиците смятат, че китайските власти просто се опитват да контролират популацията с тази забрана.

Нелегално е да се целувате на ЖП гари във Франция
Този закон важи както във Франция, така и на места във Великобритания: забранено е да се разменят целувки на ЖП гарите.
Този закон се появява през 1910, когато влаковете често закъснявали, заради двойки, които не можели да се сбогуват. В резултат на това властите забранили целуването на перона, но пък направили специални „зони за целувки“, където влюбените да разменят ласки.

Противозаконно е да храните гълъбите в Италия
Във Венеция това е забранено и се наказва с глоба. Това е въведено, за да спре птиците да „украсяват“ статуите и архитектурните монументи.

Киндер Сюрприз в САЩ
Известното шоколадово яйце е забранено навсякъде в щатите. Причината за това е, че според властите, не е позволено да се слага играчка в храна, защото детето може да я погълне и това може да доведе до задушаване. През 2013 г. Щатите най-накрая сложили яйцето по рафтовете в магазините. Властите позволили яйцето да се продава, но само ако вътре има големи играчки, които не се разделят на малки части.

Не може да плащате само с дребни монети в Канада
В Канада действа закон от 1985 г., който забранява да се плаща пълната цена за дадена стока само с монети, ако надвишава 10 долара.

Нелегално е да забравите рождения ден на жена си в Самоа
Ако това все пак се случи, съдът ще накара мъжът да плати глоба, която отива директно в ръцете на жената.

Не си показвайте татуировките в Япония
Повечето японци нямат татуировки и до днес те се асоциират с престъпни групи като Якуза например. Няма закон, който да забранява татуировките, но някои хотели, фитнеси, обществени бани и пр. не пускат клиенти, които имат видими татуировки.

Не стъпвайте на пари в Тайланд
И последно, закон, който всички, които пътуват към Тайланд трябва да знаят. Гледайте къде стъпвате, докато сте в тази екзотична страна, защото е нелегално да стъпвате върху монети или банкноти с портрети на важни тайландски личности, изобразени на тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    18 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: но просто никой не се занимава с това да наказва провинилите се.
    това у нас е много популярно
  • 2 Vulpes

    8 2 Отговор
    А в БГ е забранено полицаите да имат татуси......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.