Last news in Fakti

19 Септември, 2017 20:00 3 993 0

Местата, на които е забранено да правите снимки

  • снимка-
  • забрана-
  • закон-
  • легално-
  • нелегално-
  • фотография-
  • стоп
Местата, на които е забранено да правите снимки - 1
Снимка: Shutterstock

Ваканциите са дългоочаквано време на приключения, през което да натрупаме спомени и да си починем. Но в някои държави странните забрани и закони за правенето на снимки могат да ни костват много. Тук ви показваме един списък с места, на които да внимавате какво и къде заснемате.

1. Амстердам, Холандия
„Червените фенери“ или кварталът с публичните домове е известен именно с дейност, незаконна на много други места по света. В тази част от града местните собственици ненавиждат, когато туристите правят снимки на проститутките, които стоят по прозорците. Ако обикаляте с включена камера из тези места, в най-добрия случай някой може да ви я изтръгне от ръцете. В най-лошия – рискувате да ви пребият.

2. Южна Корея

Местата, на които е забранено да правите снимки
Снимка: Shutterstock


В тази страна е забранено да снимате жените без тяхното позволение – дори на публични места. Пренебрегването на това правило се счита за акт на сексуална агресия и се наказва с глоба от 10 млн. вони или близо 9000 долара и затвор до 5 години.

3. САЩ
В Щатите може да загазите, ако правите снимки на лична собственост. Най-добре помолете за позволение преди да запечатате на снимка имота на някого. И най-важното, внимавайте за знаци, които го забраняват.

4. Обединените Арабски Емирства
В ОАЕ снимките на забранени за фотографиране места се наказват със затвор от 1 до 3 месеца и глоба от 1361 долара. На много места е забранено да се използват камери, заради суеверията на местните. Също така, не може да правите снимки на правителствени сгради, някои мостове и дворците на шейховете. Дори забраната, свързана с дворците е една от най-важните в Емирствата.

5. Северна Корея

Местата, на които е забранено да правите снимки
Снимка: Shutterstock


Ако искате да посетите тази страна, се подгответе за жестоки забрани и ограничения на движенията и поведението ви. В Северна Корея не се позволява да напускате хотела си без гид, не можете и да правите снимки без неговото позволение. Ако не се подчините на това, ще се намерите плащайки солидна глоба, а може да загазите и много по-тежко.

6. Великобритания
Британците разбират туристите, зажаднели за снимки. Може да правите колкото си искате аматьорски снимки и такива за лично ползване навсякъде в страната, но снимките с цел печалба се нуждаят от специално позволение. Например, ако искате да заснемете площада Трафалгар или този пред Парламента, трябва да си поискате специално разрешение да направите това от кмета на Лондон.

7. Япония

Местата, на които е забранено да правите снимки
Снимка: Shutterstock


В Япония е забранено да правите снимки на определени храмове и статуи. Оказва се, че снимките разстройват духовете. Някои храмове дори са забранени за посещения по определено време в годината.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА