21 Септември, 2017 18:34 3 129 5

Водораслите са виновни за всичко!

  • лед-
  • топене-
  • топене на ледовете-
  • водорасли-
  • червен пигмент-
  • антарктика-
  • гренландия

Оказва се, че за глобалното топене на ледниците голяма част от вината е на микроскопичен вид водорасли

Водораслите са виновни за всичко! - 1
Снимка: shutterstock

Водораслите, които растат на повърхността на ледниците в Аляска, са отговорни за близо 20% от топенето на снежната покривка. Това сочат данните от ново проучване, публикувано в Nature Geoscience.

Водораслите спомагат за топенето на снега, благодарение на червения пигмент, с който се запасяват, за да си осигурят вода. В бъдеще този процес ще се ускори, смятат учените от Университета на Аляска, които са изготвили доклада.

Белият цвят на снега в Антарктика и Гренландия го защитава, защото отразява лъчите на слънцето и по този начин пази планетата ни от затопляне. Отложените върху ледниците прах и сажди намаляват албедото (отразяващата способност) на повърхността и допринасят за топенето. Оказа се, че значителен принос за този процес имат и микросъзданията, които живеят на повърхността на снега.

Микроскопичното снежно водорасло Chlamydomonas Nivalis, въпреки че е вид зелено водорасло, съхранява голямо количество от червения пигмент астаксантин. На местата, където се размножава, снегът придобива розов или червен цвят (това явление се нарича - "червен сняг"). Тъй като тези водорасли живеят на повърхността на снега, те имат оскъдно количество течна вода, нужна им да оцелеят. Предполага се, че червен пигмент поглъща топлина и улеснява топенето на снега и по този начин снабдява с вода микроорганизмите.

Изследователите оценяват приноса на водораслите в топенето на ледниците в леденото поле Хардинг в Аляска. Това поле обединява около 40 ледника, разположен на площ от 1900 квадратни километра, но с времето намаляват размерите и дебелината на леда. Анализирайки снимките, направени от сателит през лятото на 2013 г., авторите изчисляват, че водораслите са покривали по това време една трета от площта на ледника - близо 700 квадратни километра.

За да се определят количествено приноса на водораслите за топенето в Хардинг, учените очертават върху ледника няколко експериментални площадки - водоралите са "напоявани" с вода, за да се стимулира растежа им или са "наторявани".

Добавянето на обикновена вода води до увеличаване на биомасата в опитните парцели 1.5 пъти, а торенето - 4 пъти. Увеличаването на количеството водорасли води до увеличаване на топенето на снега по квадратна функция. Така изчислено количеството сняг, унищожено от водораслите за цялото поле Хардинг, според изследователите, е 17% от общия обем на разтопената ледена маса. Моделът, изпитан и проверен от учените в полето Хардинг, може да помогне за изчисляване на биоалбедото - отразяващата способност на покрития с микроорганизми сняг - на най-големите ледници на планетата и по този начин да се усъвършенстват прогнозите за топенето на леда и очакваното повишаване на морското равнище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 3 Отговор
    А не, не е вярно.
    Човекът е виновен и сега трябва да минем на електромобили, за да може да усвоят едно пари.
    Да не съм видял подобни статии, подронващи милиардния бизнес с парникови газове!
  • 2 Vasik Atanasova

    2 3 Отговор
    НА КАЛПАВИЯ ВОДОЛАЗ ВОДОРАСЛИТЕ МУ ПРЕЧЕЛИ
    ВОДОРАСЛИТЕ СА ПОЛЕЗИНИ
    ЗА ЛЕКАРСТВА А И НЯКОЙ СЕ ЯДЪТ НА САЛАТИ
  • 3 Гост

    1 3 Отговор
    Съветския самолетоносач е натрупал сажди върху леда и затова се топи толкова бързо.
  • 4 Да да

    6 3 Отговор
    Тези учени да не са организирани и инструктирани подобаващо по инициатива на г-н Тръмп или китайският му колега? Видите ли, глобалната индустрия е нищо работа, сравнена с умопомрачителната беда в лицето на червените водорасли..
  • 5 ШОПА

    1 0 Отговор
    Е па теа