29 Октомври, 2017 08:29 1 515 1

Сусамът намалява риска от рак на гърдата

  • сусам-
  • рак на гърдата-
  • изследване-
  • рак-
  • сезамин-
  • сусамови семена-
  • превенция
Сусамът намалява риска от рак на гърдата - 1
Снимки: shutterstock

Сусамът, едно от най-популярните семена и същевременно едно от най-старите култивирани растения в света, може да ви предпази от рак на гърдата.

Ако в менюто ви редовно присъстват сусамови семена, това ще допринесе за намаляване на риска от рак на гърдата, пише британското издание Express.

Във Великобритания ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване и съставлява 15% от всички злокачествени фирми на болестта. У нас, всяка година, повече от 3000 жени биват диагностицирани с коварното заболяване.

Тенденцията за заболеваемостта от рак на гърдата не е обнадеждаваща. Прогнозата според различни изследвания е, че само за две десетилетия заболеваемостта и смъртността сред жените в Европа от онкологични болести ще се увеличи с около 60%.

Сусамовите семена обаче, биха могли да спомогнат за намаляването на риска от рак на гърдата. Те дължат благотворните си свойства на съдържащите се в тях полифеноли, наречени лингни. Когато се консумират от хора, чревните бактерии трансформират лигнините в друг вид съединения, наречени ентеродиоли и ентеролактони.

Сусамът също така е високо ценен заради антиоксидантните си свойства и заради съдържанието на фитоестрогени (растителен заместител на естрогена), които стимулират образуването на колаген и фибронектин.

Според редица изследвания, фитоестрогените подпомагат профилактиката на рака на гърдата и матката, тъй като имат уникалната способност да се свързват с естрогенните рецептори на клетките и допринасят за регулирането на производството на естроген в тялото.

Те имат и едно още по-удивително свойство - възпрепятстват растежа и разпространението на туморните образувания.Сусамът намалява риска от рак на гърдата

Едно от основните вещества в сусама, за което е доказано, че спира развитието на раковите клетки, е сезаминът. Редица изследвания показват, че той намалява риска от рак на гърдата и намалява разпространението на раковите клетки.

Проучване, проведено през 2015 г., изследва ефекта на сесамина върху ракови клетки. Резултатите показали, че веществото блокира раковите клетки и не им позволява нито да растат, нито да се разпространяват. Изследователите стигнали до заключението, че ако към ежедневния прием на храна, се добави сесамин чрез сусамови семена, това би могло да предотврати растежа на раковите клетки и да намали риска от появата на заболяването.

Сусамът намалява риска от рак на гърдата


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    3 0 Отговор
    Да сусама и дупката на геврека също