1 Януари, 2012 11:00 2 904 2

Медът - най-доброто средство срещу махмурлук

  • мед-
  • махмурлук-
  • алкохол

Британски учени твърдят, че медът помага идеално на тялото да се освободи от токсичния ефект на препиването, съобщава вестник "Дейли телеграф", цитиран от бТВ. Британското Кралско дружество по химия обясни, че фруктозата в меда е много важна за разграждането на алкохола в безвредни продукти.

Махмурлукът е толкова неприятен, защото алкохолът първо се разгражда на ацеталдехид, който е токсичен за тялото и предизвиква главоболие, гадене, повръщане, каза д-р Джон Емсли от Кралското дружество. С помощта на фруктозата той се преобразува в оцетна киселина , а тя с нормалните метаболитни процеси се изгаря до въглероден двуокис, който се издишва. Учените препоръчват към празничната трапеза да се добавят препечени филийки с мед. Така тялото ни по-лесно ще се справи с алкохола.
 
Срещу махмурлук е полезно също преди да седнем на празничната трапеза, да изпием чаша мляко, а преди лягане да изпием половин литър вода. Млякото забавя усвояването на алкохола, което означава, че тялото трябва да се справи с по-малко ацеталдехид в даден момент. Водата е необходима, защото алкохолът предизвиква дехидратация, а тя влошава махмурлука. Затова е добре да се пият и безалкохолни, а накрая вечерта за завърши с две чаши вода.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    За приятелите около мен и хората с които разиграваме ПЛАФОН,
    най-добро е зелевия сок за махмурлук,но ще опитаме и медовината.
    Не се знае може да променим мнението си.
  • 2 николай дернев

    0 0 Отговор
    най-добрата рецепта против махмурлук е да СЕ ПИЕ С МЯРКА