Last news in Fakti

31 Октомври, 2017 20:00 2 174 0

9 детски въпроса с отговори за възрастни

  • въпрос-
  • отговор-
  • поука-
  • наука-
  • трудно-
  • сложно-
  • лесно-
  • деца-
  • дете-
  • големи

Интересните въпроси на децата получават сложни отговори

9 детски въпроса с отговори за възрастни - 1

Децата виждат света с други очи. Ще ви покажем 9 въпроса, които децата задават, за които всъщност науката си има отговори за големи. Интересно е!

1. Защо ври водата?
Когато водата се нагрее, молекулите ѝ започват да се движат. Колкото по-бързо се движат, толкова повече разстоянието между тях се увеличава. Тогава идва момент, когато връзката между молекулите става твърде слаба. Молекулите започват да се разделят и водата се превръща в газ. Този процес се нарича „изпаряване“.

2. Кое държи самолетите във въздуха?
Кое държи 162-тоновия Бойнг 747 във въздуха? Силата тук се нарича подемна сила. Тя се появява, когато въздухът се движи над и под самолетното крило по един и същи начин. Тъй като въздухът се движи по-бързо над крилото, напрежението там е по-малко. Плътният въздух под крилото бута самолетът напред. Колкото по-висока е скоростта на самолета, толкова по-голяма е подемната сила.

3. Защо снегът е бял?
Когато ги гледаме поотделно, снежинките всъщност са безцветни и прозрачни. Тогава защо снегът изглежда бял? Когато снежинките формират голяма маса, това натрупване отразява светлината. Отразената светлина е бяла, защото слънцето всъщност е бяло.

4. Защо човешката коса не може да бъде естествено синя?
Човешката коса съдържа пигменти, които могат да са черни, кафяви, жълти или червени. Косата ни също така съдържа малки балончета въздух. Комбинацията от пигментите и броя на балончетата в косата определя цвета. Пигментите, които съществуват в косите ни, не могат да създадат цветове като синьо или зелено.

5. Защо небето е синьо?
Когато слънчевите лъчи влязат в атмосферата, те се разпръскват. По начало бели, слънчевите лъчи се разпръскват в седемте цвята на дъгата. Синьото се разпръсква и разпространява повече от останалите цветове и така се оказва доминиращ цвят. Но небето не винаги е идеално синьо, заради останалите светове в спектъра.

6. Защо има мъгла?
Мъглата се състои от десетки хиляди малки капчици вода или ледени кристали, които просто си висят във въздуха над земята. Формира се, когато въздухът е студен, а земята – топла или обратно. И в двата случая, дебел облак от газ или ледени частици се разстила по повърхността.

7. Защо водата не гори?
Водата се формира в следствие на химична реакция, при която водородът се окислява от кислорода и се затопля. И тъй като вече е отдала топлина, водата не може да гори по естествен начин.

8. Защо часовниците се въртят „по часовниковата стрелка“?
Преди изобретяването на механичните часовници, хората използвали слънчеви такива, за да определят часа. Слънчевите часовници са се появили за прът път в Северното полукълбо, където движенията на слънцето вървят от ляво на дясно. По-късно часовниците вече са станали дигитални, което ни улеснява доста.

9. Защо носим бельо?
Освен, че носи чувство за удобство и увереност, бельото пази интимните ни части от инфекции и протривания. Исторически погледнато, хигиената е основната причина, поради която носим бельо. Дрехите са били много скъпи, а хората не са сменяли дрехите си доста често. Хигиената в днешно време отново е основната причина, поради която носим бельо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА