7 Ноември, 2017 17:48 6 425 0

Откриха защо не можем да умрем от задушаване в съня си

  • клетки-
  • задушаване-
  • сън-
  • учени-
  • откритие-
  • предпазват-
  • въглероден диоксид-
  • кисловод-
  • апнея

Клетките, които не ни позволяват да се задушим докато спим, непрестанно "измерват" нивото на въглероден диоксид в кръвта

Ново изследване разкри, че в мозъка съществуват неврони, чиято функция е да ни предпази от задушаване по време на сън. Докато извършвали експерименти с мишки, специалисти от университета Харвард, се научили да включват и да изключват неврони, които не позволяват на гризачите да умрат от задушаване в съня си.

В изследването си, публикувано в специализираното научно издание Current Biology, екипът описва тази особена група клетки, които непрестанно "измерват" нивото на въглероден диоксид в кръвта. Благодарение на тях, хората не умират в съня си при недостиг на въздух, а се събуждат, ако се появи заплаха.

Данни на Световната здравна организация сочат, че 2 % от децата и 6 % от възрастните хора страдат от апнея — пълно или частично преустановяване на дишането в резултат на свиване или деформация на дихателните пътища по време на сън. Вследствие на апнея може да се почувства умора и да се влоши паметта, но от това състояние не се умира.

"Когато не достига кислород, човек се събужда и започва да диша, а след това отново заспива. Този цикъл може да се повтори няколкостотин пъти нощем", обяснява водещият автор на изследването, Клифърд Сейпър от Харвардския университет. "Затова засегнатият от апнея в действителност не може да заспи. Сутрин той дори не си спомня, че не е успял да поспи, но се чувства много уморен."

Сейпър и колегите му установили коя част от мозъка е отговорна за въпросните екстремни пробуждания.

Специалистите извършили експерименти със спящи мишки, оставени в клетки, в които можело да се промени нивото на въглеродния диоксид и кислорода. Оказало се, че принудителното включване на тези неврони може да накара гризача да се събуди или да го лиши от сън дори когато количеството кислород е нормално. Изключването на тези конкретни неврони заставяло мишките да заспят при критично висока концентрация на въглероден диоксид, която може да причини смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА