13 Ноември, 2017 05:46 6 979 0

5 причини защо магнезият е важен за тялото

  • магнезий-
  • депресия-
  • здраве-
  • минерал-
  • млечна киселина-
  • мускули-
  • настроение-
  • полезно-
  • тренировка-
  • умора-
  • съвети

Магнезият е може би най-важният минерал в организма

5 причини защо магнезият е важен за тялото - 1
Снимки: shutterstock

Магнезият е един от онези няколко минерала, без които голяма част от жизнените процеси в организма не могат да протичат. Той участва в над 300 биохимични реакции, които се случват в нашето тяло, от съществено значение е за здравето на клетките, помага за регулирането на калций, калий и натрий. Сред важните функции, които изпълнява са преработването на храната в енергия, създаването на протеини от аминокиселините и възстановяване на ДНК и РНК.

Вижте още няколко начина, по който магнезият е полезен за нашето здраве:

Подобрява физическата активност
По време на активна тренировка, организмът има нужда от 10-20% повече магнезий, в сравнение с периодите на почивка. Той спомага за намаляването на млечната киселина, която се натрупва в мускулите и е причина за болка и схващания.

Бори се с депресията
Магнезият изпълнява важна роля за мозъчното функционирате, а ниските му нива се свързват с повишен риск от депресия и унило настроение.

Може да повлияе на диабет от тип 2
Според изследванията ниски нива на магнезий се наблюдават при почти половината от страдащите от диабет тип 2, а редовният му прием може да спомогне за регулирането на кръвната захар и намаляването на риска от появата на заболяването.

Има противовъзпалително действие
Ниските нива на магнезий се свързват с повишения риск от възпалителни процеси, причина за преждевременно стареене, затлъстяване и хронични заболявания.

Облекчава симптомите на ПМС и мигрена
Приемът на по-високо количество магнезий може да се окаже ефективен за силата и продължителността на мигренозните пристъпи, както и да подобри настроението и намали неприятните ефекти при предменструален синдром.

Макар магнезият да присъства в състава на множество храни, много хора страдат от недостиг на този толкова важен елемент.

Препоръчителната дневна доза е 400 мг за мъже и 320 г за жени.

Сред най-богатите източници на магнезий са зърнените храни (ориз, пшеница, овес), семена (ленено семе, сусамово семе, сусамов тахан, тиквено семе, слънчогледово семе), ядки (орехи, бразилски орех, лешници и бадеми) и какаови зърна. Други богати източници са кафето и някои билки и зеленчуци като кориандър, спанак, градинска мента, босилек, лапад и тученица.

5 причини защо магнезият е важен за тялото


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА