Last news in Fakti

31 Декември, 2017 20:39 1 875 1

Мазнините ни защитават от инфекции

  • мазнини-
  • защитават-
  • защита-
  • инфекции-
  • клетки-
  • енергия-
  • мастна тъкан-
  • т-клетки с памет-
  • memory t-cell

Клетки, хранещи се с богатата на енергия мастна тъкан, стават особено силни при борбата с болестите

Мазнините ни защитават от инфекции - 1
Снимки: shutterstock

Коледните и новогодишните празници носят със себе си радостно настроение и положителни емоции. Сред подаръците, които получаваме по това време на годината обаче, има и един, за който повечето хора едва ли са мечтали. Дори напротив. Става дума за допълнителните килограми, които успяваме да добавим към теглото си, заради вкусните и обилни гощавки. Този факт не трябва да ви притеснява, твърди Ясмин Белкайд от Националния институт по здравеопазване в САЩ, защото не всички мазнини са лоши.

Експерименти с мишки и маймуни показват, че това е необходимо за съхраняването на важни имунни клетки и дори може да помогне на организма ни да се бори по-ефективно с инфекциите, съобщава NewScientist.

Мазнините ни защитават от инфекции

Учените са открили, че един вид имунни клетки, наречени Т-клетки с памет (memory T-cell) — се натрупва в телесните мазнини на мишките. Тези клетки имат невероятната способност да се учат как да се борят с инфекциите. Ако бъдат изложени на патоген, следващия път, когато го срещнат, те дават по-силен отговор и по-лесно се справят с него, твърдят Ясмин Белкайд и екипът ѝ в своето изследване, публикувано в Immunity.

Когато изследователите заразили мишки с паразити или бактерии, забелязали, че мемори Т-клетките се натрупват гъсто в телесните мазнини на животните. Изследванията показали, че тези клетки са по-ефективни от онези, натрупани в други органи, като например имат по-добра репликация и освобождаване на химични вещества за борба с инфекциите.

Мазнините ни защитават от инфекции

Когато мишките отново били изложени на същите патогени, мемори Т-клетките, натрупани в мазнините, дали най-бързата реакция.

Екипът на Белкайд установил още, че в организма на маймуните също има много мемори Т-клетки и че тези клетки функционират по-добре, когато са в мазнините.

"Това означава, че мастната тъкан не е само вместилище на мемори клетките, а и че тези клетки имат подобрена функция. Тъканта е като магическа отвара, която може оптимално да активира Т-клетките", разказва Белкайд.

Имплантирани мазнини

В друг експеримент, проведен по-късно, екипът взема телесна мазнина от мишки, които са били изложени на патоген, и я имплантира в мишки, които никога не са били заразявани с него. Когато тези мишки бяха изложени на бактерии или паразити, мемори клетките в донорската мазнина реагираха бързо, давайки им толкова защита, колкото ако се бяха сблъскали с патогена преди това. "Това е достатъчно, за да се осигури добра защита срещу инфекция", коментира Белкайд.

Тя смята, че тези мемори Т-клетки са особено силни, защото могат да се хранят с богатата на енергия мастна тъкан, в която се съхраняват. "Тя има огромно количество хранителни вещества", обяснява тя.

Констатациите трябва да променят начина, по който мислим за мазнините, коментира Антъни Феранте от Колумбийския университет в Ню Йорк. "Ако вземем учебник, той ще изброи имунните органи като лимфни възли, тимус, но това проучване ще промени това. Мазнините също трябва да се смятат за имунни органи, заявява ученият.

Не всички мазнини са добри. Когато хората затлъстеят, отношението между мастната тъкан и имунните клетки изглежда се променя, което води до вредни инфекции. Но някои мазнини са много здравословни, отбелязва Белкейд.

"Не мисля, че малките натрупвания на мазнини, които преживяваме, ако хапнем твърде много от пуйката по Коледа, ще засегнат нашата имунна система", казва Феранте. — Има някаква утеха в знанието, че в нашата мазнина се случват може би добри неща. Белкайд сега търси имунни клетки в биопсии на човешка мастна тъкан.

Мазнините ни защитават от инфекции

Ако ги открие, тя ще се опита да разбере какво точно правят мастните клетки, за да увеличат силата на тези клетки. Тя се надява, че това може да доведе до нови начини за засилване на имунния отговор на тялото към инфекции, рак и ваксинации. "Може да вземем имунни клетки от човек, да ги направим по-агресивни и по-способни да се борят с рака и след това да ги върнем", обяснява Белкайд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    мазнините са лошо нещо особено около корема
    те са които провокират артеросклерозата а и от там инфарктите