Last news in Fakti

30 Януари, 2018 00:30 103 453 25

Секс скандалите, които разтърсиха Европа

  • секс-
  • скандали-
  • европа-
  • средновековие

Средновековна Европа на теория е била доста консервативна по отношение на секса, но не се е отървала без своите секс скандали

Секс скандалите, които разтърсиха Европа - 1
Снимка: Shutterstock

10. Абелар и Елоиза

В началото на 12-и век, Пиер Абелар е най-известният философ в Европа. Огромни тълпи се стичат, за да го слушат, а ученици му плащат щедро, за да е техен учител. Пиер обаче дава искрата на скандал, когато започва да спи с една от ученичките си, красивата и брилянтна Елоиза.

Елоиза била племенницата на Фулберт, каноник на Нотрдам и хазяин на Пиер. Фулберт разкрива мръсната афера и настоява двойката да се ожени. Никой от двамата не е доволен от това, но се съгласяват на брака, стига да е таен. След като Елоиза ражда, Фулберт разкрива брака – Елоиза обаче публично го отрича. Чичо й е бесен.

Пиер изпраща Елоиза в безопасност в манастир, което само още повече ядосва Фулберт. През 1117г група мъже нахлуват в спалнята на Пиер и брутално го кастрират. Той оцелява и става монах, но запазва връзка с Елоиза.

9. Катерина Хецелдорфер

В края на 15-и век, един млад ерген се мести в германския град Шпайер. Скоро той си спечелва лоша репутация, след като се въвлича в няколко афери и опипва жени по време на карнавала. На никого не му пука до 1477 г., когато е разкрито, че разгоненият младеж всъщност е жена на име Катерина Хецелдорфер.

Според записките от делото, Катерина си направила изкуствен пенис, „колкото лакът дължина… с розово парче кожа отпред, пълно с памук и дървена пръчка в средата“. Тя използвала тази протеза, за да прави секс с няколко жени, всяка от които свидетелствала, че не е имала представа, че пенисът не е истински.

Катерина е удавена в местната река. Съдът приема, че любовниците й са били измамени и ги осъжда на изгнание, вместо на смърт.

8. Шведският крал и доведената му сестра

Принцеса Юта била дъщерята на датския крал Ерик IV. Като млада жена, тя е изпратена в манастир, където се очаквало да прекара живота си като монахиня. Вместо това обаче, тя извършва дръзко бягство и отива в Швеция.

Юта е посрещната от сестра си София, която е женена за шведския крал Валдемар. Не след дълго кралят започва страстна афера с красивата Юта. Дори им се ражда бебе. Скоро в цяла Швеция тръгват слухове, че кралят изневерява на съпругата си със сестра й.

Валдемар тръгва на поклонение до Рим, за да моли папата за прошка. Резултатът обаче не е това, което е очаква, защото папата му налага солидна глоба. Шведите се разбунтуват, защото трябва да плащат по-големи данъци заради аферата на краля и Валдемар бързо е свален от трона от своите братя.

7. Палавите монахини от Литълмор

През 1517 г. местният епископ решава да инспектира манастир Литълмор в Оксфордшър и попада на скандал. В манастира царял разврат и монахините се заигравали с момчета.

Дори игуменката имала незаконна дъщеря от свещеник от Кент. Още по-лошо, тя откраднала и продала собственост на църквата, за даде на дъщеря си зестра.

Монахините въобще не се разкайвали. Всъщност, когато една от тях е окована като наказание, три от приятелките й разбият вратата и я освобождават. След това четирите монахини подпалват килията и бягат през прозореца.

Подобно неморално поведение нямало как да бъде толерирано, затова манастирът в крайна сметка е затворен по нареждане на кардинал Узли.

6. Перверзният папа

Йоан XII става папа, когато е само на 18 години, изцяло благодарение на влиятелното си семейство. Тийнейджърът бързо доказва, че повече го интересува секса, отколкото религията и официалният му дворец заприличва на бардак. Според легендата, местните монаси дори спрели да се молят за здравето му и вместо това желаели смъртта му.

Не след дълго скандалът плъзва в Европа. Римският император му пише следното предупреждение: „не няколко, а всички те обвиняват в убийство, вероломство, светотатство и кръвосмешение с някои от роднините ти и двете ти сестри.“

Йоан умира през 964 г., докато прави секс с жена на име Стефанета. Според някои записки, сърцето му не е издържало на натоварването, докато други разказват, че ревнивият съпруг на Стефанета нахлул в стаята и хвърлил папата през прозореца.

5. Уилям Завоевателя

Днес Уилям I е по-известен като Уилям Завоевателя. Но в своето време, той често е наричан Уилям Копелето, защото е резултат от тийнейджърска среща между Робер, херцога на Нормандия, и неговата метреса Арлет, дъщеря на буржоа от Фалез.

Понеже Робер няма други синове, Уилям е легитимизиран, но скандалът около произхода му никога не го изоставя. Когато обсажда Аленкон, жителите провесват животински кожи от стените и започват да крещят обиди към него. Разгневеният Уилям изстрелва отрязаните им глави с катапулт.

Потомците на Уилям имали по-добро чувство за хумор по въпроса. Хенри II шиел скъсана ръкавица, когато един епископ се провикнал, че изглеждал точно като роднините си във Фалез. Хенри избухнал в неконтролируем смях.

4. Демоничните крале на Англия

Потеклото на Хенри II е още по-скандална история. Майка му била внучката на Уилям Завоевателя, а баща му – Джефри Плантагенет, граф на Анжу. Семейството било известно с жестокостта си и за него се носели легенди, че са потомци на демон.

Според историята, един от първите графове се оженил за загадъчната красавица Мелузина, но забелязал, че тя винаги се изнизвала от църквата преди причастието. Един ден графът стъпил върху пелерината й, за да й попречи да си тръгне. Щом започнало причастието, Мелузина започнала да крещи, появили й се крила и тя излетяла през прозореца, оставяйки своите две бебета демони.

Разбира се, днес никой не вярва на такива истории, но тогава привържениците на Плантагенет много я харесвали. Хенри и Ричард Лъвското сърце често се шегували, че са полу-демони. Междувременно, Бернар от Клерво обобщил популярното мнение за фамилията, като обявил, че „от Дявола дойдоха и при Дявола ще се върнат.“

3. Кралят, синът му, съпругата му и нейния брат

Един по-реалистичен скандал включва Хенри, синът на Ричард Лъвското сърце, и френската принцеса Алис. Алис и Ричард са сгодени като деца и тя е изпратена да живее с Хенри, когато е едва на 9. Но дори когато Алис става на 16, Хенри отказва да позволи на Ричард да се ожени за нея. Скоро тръгва сензационен слух, че Хенри я е взел за собствена любовница.

Папата заплашва да отлъчи цялото кралство на Хенри, ако не позволи на Ричард и Алис да се венчаят. Френският крал Луи настоява или да се женят, или да върнат дъщеря му. Хенри се съгласява с неохота, но не обявява дата и продължава да проточва сватбата още десетилетие.

Още по-голяма бъркотия става, когато вземем предвид, че според историците, Ричард е правил секс и с брата на Алис, Филип. В крайна сметка, след като баща му умира, Ричард отказва да се ожени за Алис, твърдейки, че тя вече е родила полубрат му.

2. Сектата и сребърната лъжица

Към края на Средновековието, Църквата е особено разтревожена от еретиците, които са окуражавани да признават за всякакви извратени секс практики, освен всичките си религиозни престъпления, пише iskamdaznam.com. При един известен случай, германски еретик на име Лепцет признал, че сектата му се срещала в пещера, където техният водач вкарвал в ануса си сребърна лъжица.

След това присъстващите целували задника му и задните част на котка, а после си устройвали оргия – „мъже с мъже и жени с жени“. Това признание било счетено за изключително шокиращо, макар някои историци да смятат, че Лепцет си е измислял.

1. Макиавели, Да Винчи и дупките на истината

През 15-и век владетелите на Флоренция поставят из града няколко кутии, известни като „дупките на истината“. Гражданите можели да пишат анонимни обвинения и да ги пускат в кутиите, за да бъдат разследвани след това от властите.

Това било рецепта за небивалици и слухове. Дори Николо Макиавели трябвало да отрича, че е имал сексуални отношения с местна проститутка на име Ла Ричия. Всъщност излъгал, тъй като в едно писмо пише шеговито, че Ла Ричия го наричала „домашен вредител“, понеже я посещавал много често.

Но най-големият скандал избухва през 1476 г., когато множество бележки обвиняват Леонардо да Винчи и още трима знаменити местни, че са правели редовно секс със 17-годишния Якопо Салтарели.

Скоро цяла Флоренция е залята от слухове, а изобретателят е разпитван от нощната стража. За щастие, обвиненията отпаднали, без да успеят да навредят твърде много на кариерата на Да Винчи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ььььььь

    347 43 Отговор
    Тия на Запад още от тогава са се перкали ,без значение с мъж или с жена-затова и от там идват гейове,джендъри и всякакви още идиоти..

    Коментиран от #2, #3, #8, #12, #19

  • 2 Уточнение

    200 20 Отговор

    До коментар #1 от "Ььььььь":

    Кажи го направо - ИЗЧАДИЯ АДОВИ!
  • 3 Эээээээ

    108 174 Отговор

    До коментар #1 от "Ььььььь":

    А тия на Изток по традиция са се перкали с овце и магарета, нали?

    Коментиран от #4, #9, #22, #24, #25

  • 4 Браво бе

    108 21 Отговор

    До коментар #3 от "Эээээээ":

    А ти от къде си бе, несрето?

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Разпутин

    39 44 Отговор
    Тия, на Изток пък аз ги друсах: Григорий Разпутин.
  • 7 Эээээээ

    37 19 Отговор

    До коментар #4 от "Браво бе":

    Браво бе язи съм от нашият западо-изток, магарето и овцата не барам но козата съйдисвам ката ден много весела е и дава мляко.
  • 8 АААА

    65 27 Отговор

    До коментар #1 от "Ььььььь":

    ТО ТАКА СИ БЕШЕ И В БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ , САМО ЧЕ ДРУГАРИТЕ СЕ ПАЗЕХА, ИМА ДОСТА ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ОТ ТОЗИ СТРОЙ С ТАКИВА НАКЛОННОСТИ ! САМО ИСКА ЧЕТЕНЕ !

    Коментиран от #23

  • 9 Ззззззз

    22 9 Отговор

    До коментар #3 от "Эээээээ":

    Ти затова ли си се родил такъв овен,изчадие си ти създадено от зоосекс.
  • 10 Чичо

    38 6 Отговор
    Както казват , няма значение дали е..еш или те е..ат. По важното е да имаш редовен полов живот.
  • 11 pepi

    22 1 Отговор
    eeee nai trudno e s jena
  • 12 Chukan Kirilov

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ььььььь":

    Те пък на Изток въобще, а? Или пък малaките в Greece?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Баба Вуна

    18 3 Отговор
    Бабина Венелина! Много баба си се разголещила! Снимката на статията е антична мозайка от Помпей! А ти баба, се туряш у.....Мачо ....Пичо! Знам, че тъ сърби да хапнеш някой лев, ама бабиното, отвори си българчето!
  • 16 Баба Вуна

    14 3 Отговор
    Букварчето бабиното!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анти трол контрол

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ььььььь":

    То и Александър Невски е Любовница на Токтамъш хан дори в женски дрехи е ходил
  • 20 Един

    16 0 Отговор
    И какво? Какъв е извода?
    - Целта на величието са "низките" страсти на величията!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нелегален

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Эээээээ":

    Тези от по Изтока са се перкали и перкат все оюе но ние не сме от тази черга.
  • 23 Стуци

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "АААА":

    Ти можеш ли да четеш,и какво прочете.
  • 24 петра хайл

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Эээээээ":

    А Роско плювновски какви ли ги върши в Бизнеспарка........каквото по германските паркинги.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.