Last news in Fakti

8 Февруари, 2018 11:44 18 643 28

Обречени ли сме на гибел? Магнитното поле на Земята се обръща (ВИДЕО)

  • земя-
  • магнитни полюси-
  • преобръщане-
  • магнитно поле-
  • планета-
  • въртене-
  • гибел-
  • космическа радиация

До сега подобно завъртане на магнитните полюси се е случвало няколко пъти, но сега може да е фатално

Обречени ли сме на гибел? Магнитното поле на Земята се обръща (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Магнитните полюси на Земята се преобръщат. Знаем това най-вече от скални образувания, които съдържат малки магнитни частици. Когато скалата се втвърди, след вулканично изригване или след разместване на тектонични плочи, тези малки частици могат да се "залепват" е определено положение на едно място. Благодарение на тях учените могат да разберат какво е било магнитното поле на Земята в далечното минало и че то доста се е променило от тогава.

Човечеството всъщност е бродело по планетата по време на няколко от тези завъртания, но днес нещата са съвсем различни. С всички тези технологии и сателитите, които обикалят в горната част на атмосфера, както и самата природа на нашата цивилизация, са създали ситуация, в която човечеството е станало зависимо от някои неща, на които разчита безпрекословно. Магнитното поле, което обгръща планетата ни е едно от тях, пише сайтът geek.com.

Последните данни, събрани от трите сателита "Роял" на Европейската космическа агенция, показват, че може би ни очаква още едно такова преобръщане, което този път може да е фатално за човечеството.

Първо, Северният полюс се движи … и то бързо. Можем да мислим за Северния полюс като за статична точка, но в действителност има два северни полюса, както и два южни полюса.

Първият е географският Северен полюс, за който вероятно всички се сещаме, "реалният" северен полюс обаче, е магнитен. Тъй като електромагнитното поле на Земята се генерира предимно от въртящи се частици течен метал — намиращи се на стотици километри под земната крака — полюсът може да се движи или да се мести с течение на времето. Понякога частиците набират сила, друг път я губят, а понякога просто обикалят "безцелно". Токовете, които ръководят тези системи, са трудни за предвиждане. Но в научните среди все повече специалисти се обединяват около твърдението, че се случва нещо странно.

Обречени ли сме на гибел? Магнитното поле на Земята се обръща (ВИДЕО)

От Европейската космическа агенция (ЕКА) също са разкрили „неспокойна активност“ в теченията от течни метали под земната кора, което навежда на мисълта, че преобръщането на полюсите може да се случи съвсем скоро.

Полюсът се е преместил доста по-далеч от позицията, на която е бил преди 50 години и това преместване вече е започнало да причинява големи проблеми. Сателитите над южния Атлантически океан (близо до действителния южен полюс) са били засегнати от това, тъй като магнитното поле в района отслабва. Учените са регистрирали проблеми с електрическите вериги на сателитите, в резултат на локални скокове в нивата на космическа радиация, която "бомбардира" Земята.

Тъй като земното магнитно поле действа като щит срещу този вид радиация, а обръщането на полюси често е съпътствано с отслабването му, е напълно възможно това да е прелюдия към векове на хаос, размирици и смърт.

Обречени ли сме на гибел? Магнитното поле на Земята се обръща (ВИДЕО)

Учените прогнозират, че полетата могат да загубят почти 90% от силата си, което би означавало, че много по-големи количества радиация ще достигнат много по-близо до земната повърхност. Това обаче пак не е пряка заплаха за човечеството — последното преобръщане се е случило преди около 780 000 години, а историята не описва поголовно измиране на хора, животни или растения по това време.

Освен това, има вероятност магнитните полета да загубя съвсем малка част от силата си и след това да се върнат на мястото си — подобно нещо се е случило преди около 40 000 години. Независимо кой от двата сценария ни очаква, съвременната ни, високотехнологична цивилизация ще се изправи пред някои сериозни предизвикателства, като някои от тях имат силата да ни изтребят или дори да превърнат планетата ни в същата мъртва пустия, в каквато се е превърнал Марс преди милиарди години.

Някои части на планетата ще станат необитаеми, защото без подходящи предпазни мерки, всеки ще бъде 'изпепелен" от слънчевите лъчи, които безпроблемно ще преминават през атмосферата, с невероятна сила.

Все повече хора ще се разболяват от рак, защото освободената слънчева радиация ще започне да унищожава нашето ДНК.

Въздушният транспорт, както и всички системи, работещи с по-стари сателити — включително много видове метеорологични станции, GPS системи, интернет и други свързани услуги, също ще бъде засегнат от промяната.

Много е вероятно дори основната електроенергийна мрежа да спре да работи. Трансформаторите, подстанциите и другите електроразпределителни устройства от инфраструктурата ще бъдат унищожени. Това ще върне човешката цивилизация в тъмните векове, поради което вероятно ще настъпи хаос и паника.

Взривове на космическа радиация например, могат да унищожат нашите комуникационни сателити, а електропреносните мрежи по цял свят могат да се сринат. Това разбира се ще доведе до хаос, размирици, че дори и до войни.

Милиарди животни ще измират, защото вроденият им инстинкт да мигрират ще се обърка напълно, вследствие на настъпилите промени в магнитното поле.

В най-страшния сценарий дори атмосферата на Земята би могла да бъде издухана от слънчевите ветрове, както се е случило преди много време на Марс, когато магнитните полета на Червената планета напълно изчезнали.

Добрата новина е, че това са само хипотези и предположения, а освен това е много рано да се подготвяме за този апокалиптичен сценарий, като от научнофантастичен филм. Учените смятат, че ще са нужни столетия, преди това завъртане на магнитните полюси да се случи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fzlgxjcjxfzmhxlhx

    49 20 Отговор
    ТАКА ТИКВАТА НЯМА ДА МОЖЕ ДА ОСРЕБРИ ОТКРАДНАТИТЕ БИТКОЙНИ В ЛИХТЕНЩАЙН И ДА ГИ ДАДЕ НА ТЪПОТО ЧИФУТСКО ВНУЧЕ
  • 2 ммм

    46 2 Отговор
    Знаех си, че трябва да прочета само края на публикацията.
  • 3 ДОХ

    1 2 Отговор
    АМИНЧЕ МИРЯНИ , ЗА КАЧЕСТВЕНАТА ЖУРНАЛИСТИКА . БОК АД ЗАКРИЛЯ БИТКОНЕТЕ И САТЕЛИТА АН АНАНАСА . ДАНО И СЛЕД ОБРЪЩАЧКАТА НА ПОЛУСИТЕ ЗВЕЗДНИЯ ЖЕНДЕР ДА СИ ОСТАНЕ ЖЕНДЕР ХЕХЕХЕ

    Коментиран от #12

  • 4 Не разбрах

    22 1 Отговор
    ..."Публикувано във факти.бг: последното преобръщане се е случило преди около 780 000 години, а историята не описва поголовно измиране на хора, животни или растения по това време..."
    Е как не си ли спомняте?-Сякаш беше вчера...

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чурулик чурулик

    11 5 Отговор
    Ще умрем ураааа

    Коментиран от #26

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван Господинов

    19 2 Отговор
    Важното е да избутаме евро председателството след това може всичко.
  • 9 лимонад

    7 2 Отговор
    нищо, както преди време сме дошли от марс, ще идем другаде :)
  • 10 РОМ

    1 27 Отговор
    До Гост: Жалко ако умрат всички ЦИГАНИ,няма да има кой да изпълнява съпружеските задължения на българските мъже.А жените ви толкова обичат ЧЕРНИ И ГОЛЕМИ вечери.Честито.

    Коментиран от #13, #24

  • 11 ГОСТ

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: последното преобръщане се е случило преди около 780 000 години, а историята не описва поголовно измиране на хора, животни или растения по това време.
    ХА, Е ТОЛКОВА ПРОСТ НЕ МОГА ДА БЪДА!
    КАКВА ИСТОРИЯ? КАКВИ ХОРА? КАК ДА ДОСТИГНАТ ДО НАС ПОДОБНИ СВЕДЕНИЯ? ОТ ПРЕДИ 780 ХИЛЯДИ години.
  • 12 Север о запад

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДОХ":

    Я пак?!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ашгаог

    4 2 Отговор
    Даже не прочетох и ред. Посмях се и после се развличах с коментарите.
  • 16 волен сидеров

    5 1 Отговор
    ЕЕЕ най после.а дано и да се свършва ...а за богатите дали ще е валидно това...или те ще си платят и ще се крият накъде...
    айде да става и да се свършва...

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Емко

    9 0 Отговор
    важното е да не пострада домашното производство на ракия!....
  • 19 Дикембе Мутомбо

    4 1 Отговор
    Ако ще се сменят полюсите, първо трябва да се ратифицира в Истанбулска или подобна концвенция това.
  • 20 Ощърбий

    2 4 Отговор
    Обречени сте...

    Айде опъвайте краката и по кофчезите. :)
  • 21 BG citizen

    4 1 Отговор
    А сега де!?
    Публикувано във факти.бг: Това обаче пак не е пряка заплаха за човечеството — последното преобръщане се е случило преди около 780 000 години, а историята не описва поголовно измиране на хора, животни или растения по това време.
    Някой да е изучавал по история, какво се е случило преди 780 000 години? Че, май по наше време в часовете по история нямаше много написано за преди египтяните..... :-))))
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДДД

    3 0 Отговор
    едва от 50 г сме с
    Публикувано във факти.бг: С всички тези технологии
    досега как сме живели 6000 г без тях?
  • 24 Антисемид

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "РОМ":

    Добре де,много ми е интересно,какво точно си ти?Циганин с интернет,не е много разпространено,но може да се допусне,злобен,мразещ всичко не циганско,до тук добре,а сега се опитвам да намеря поне една причина за да те приема за човешко същество и да се правя,че понасям етноса Ви.Е уви не намерих.После питайте,защо само от БХК Ви имат за хора,сега ще ти кажа за да усвоят едни средства от чичо Ви Сорос,няма друга причина!
  • 25 Анонимко

    0 1 Отговор
    Какво ми пука, няма да съм жив до тогава.
  • 26 ГОСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Чурулик чурулик":

    ти да нямаше съмнения
    че ще умрем?
  • 27 НАС

    0 0 Отговор
    Каквото -такова . - Паулу Коелю
  • 28 Елхан

    0 0 Отговор
    Може ли някой да ми каже любопитни факти за електромагнитно поле?