16 Февруари, 2018 16:28 4 537 16

Учени: Мъжете наистина са по-глупави от жените

  • мъже-
  • жени-
  • по-глупави-
  • чарлз дарвин-
  • награди
Учени: Мъжете наистина са по-глупави от жените - 1
Снимка: Shutterstock

Мъжете наистина са по-глупави от жените, защото са главни герои в 90% от случаите за хора, умрели по-нелеп начин, пише "Дарик".

Британски учени направиха анализ на наградите "Дарвин", присъждани от 20 години за върховна глупост на хора, които сами са причинили смъртта или импотентността си. В 90% от случаите лауреатите са мъже.

Наградите са наречени на Чарлз Дарвин, който създава теорията за оцеляването на най-приспособените. Присъжда се на хора, които непреднамерено са подобрили човешкия генетичен фонд, като са се премахнали от него изумително глупаво.

Сред достойните за наградата са мъж, който решил да се прибере у дома, като закачил пазарска количка за края на влак, и терорист, който отворил собственото си писмо-бомба, когато то било върнато по пощата заради недостатъчно марки. Има и мъж прострелял се в главата с "шпионска писалка", докато показвал на приятел, че тя е истинска.

От 322 независимо проверени номинации за наградите "Дарвин" 14 са изключени, защото участниците са и мъже, и жени - обикновено двойки в компрометиращи пози. От останалите 318 случая 282 (88,7%) са за мъже. Само 36 са за жени. Разликата съответства напълно на теорията за мъжкия идиотизъм, според която мъжете са идиоти, а идиотите правят глупави неща. Учените са писали в "British Medical Journal" колко странно е, че мъжете са склонни да поемат такива ненужни рискове, за да докажат себе си, да бъдат оценени от събратята си, или за да могат да се хвалят с това.

"Съществуват много анекдоти в подкрепа на теорията за мъжкия идиотизъм, но досега нямаше систематичен анализ на половите разлики в идиотично рисковото поведение," казва д-р Денис Лендман от университета на Нюкасъл.

Учените признават, че изследването им има недостатъци, защото жените може би са по-склонни да номинират мъже за наградите "Дарвин", а и половата разлика може да отразява разликите в употребата на алкохол.

"Въпреки тези недостатъци няма съмнение, че носителите на награда "Дарвин" почти не правят оценка на риска, нито се опитват да го намалят. Те просто извършват намисленото. В някои случаи интелигентността на лауреата може да бъде поставена под въпрос".

Данните подкрепят хипотезата, че алкохолът кара мъжете да се чувстват "бронирани". Пример са трима мъже, играли на версия на руска рулетка, като подред обръщали по чаша и след това стъпвали на неексплодирала сухопътна мина от Камбоджа. Мината в крайна сметка гръмнала, срутила бара и убила и тримата.

Учените са убедени, че теорията за мъжкия идиотизъм заслужава да бъде изследвана още и те възнамеряват да продължат с наблюдения в действие и с експериментално изследване за мъже и жени, със и без алкохол.

Д-р Лендрем призна, че е бил изненадан от поразителната разлика за двата пола.

"Жените в службата ми обаче не бяха изненадани, което според мен, казва всичко по въпроса".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    19 4 Отговор
    По-нелеп ... И вие не сте от най-умните :D Отделен е въпроса, че мъжете правят тези бели докато вършат нещо полезно, а 90% от тези неща се вършат от мъже ...
  • 2 smeh

    19 2 Отговор
    Точно така, по-глупави сме, изобщо сме излишни в природата. Сигурно Господ е сбъркал, че ни е създал нас, защото и той е мъж, а пък нали ние не сме съвършенни като Вас дами, допускаме грешки. Благодаря ви, че не ни оставяте и ден без статии и натяквания колко зле се справяме...
  • 3 мачо мачев

    14 2 Отговор
    Глупави сме че ги слушаме.
  • 4 Caxaxa

    10 0 Отговор
    Хахахахах
  • 5 Vasik Atanasova

    20 3 Отговор
    затова ли всички политици са мъже
    президенти и министър председатели
    жени по изключение
    и то видяхме е Меркел най умната
    разсипа европа
  • 6 асдадс

    15 3 Отговор
    Ние правим глупави неща за забавление, а те са си просто неориентирани натурално.
  • 7 Gender

    16 3 Отговор
    Втълпяват ли ни да ставаме Джендераси или така ми се струва?
  • 8 Мъж

    16 2 Отговор
    Това са заключения на учени от "новото" поколение - предполагам че групата им (ако изобщо е група, а не е някоя изтрещяла феминистка) се състои от жени, флуидни джендъри и мъже-путьовци (в случая названието мъже е условно).

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баста

    15 3 Отговор
    Абсолютно съгласен с извода от анкетата, но не и с доводите. Разбира се, че сме по-глупави, защото търпим и влачим на наш гръб цял живот тези малоумни, инфантилни и непълноценни безделнички. Ако не бяхме ние, глупаците, те щяха да живеят още по дърветата. И Дарвин трябва да го е знаел, но не го е написал заради жена си.
  • 11 Ганьо

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мъж":

    Какви неща сме вършили само да ни обърне някоя мома внимание ... а момите нямат този проблем! Всеки в България щеше им каже на тия крайните резултати!
  • 12 Радо

    12 2 Отговор
    Една женска мисъл влязла в една мъжка глава, поогледала се - пусто, няма никой...по едно време профучала една мъжка мисъл покрай нея, и тя:
    - Кво става, защо няма никой?
    - Всички сме там - долу!
  • 13 гост 1

    10 1 Отговор
    1-во...99% от прогреса на човечеството на земята е благодарение на мъжа !!!
    2-ро...не знам но, пияна жена виждали ли сте и знаете ли пък тя... на какво е способна ?
    3-то...тука, особенно от едно 5-10 год. по света и по медиите, списанията и т.н. започна едно потъпкване на мъжкото достойнство и непрестанно лансиране и повдигане на женското самочувствие !!!
    Е...щом жените имат нужда от това за да ''са'' за да ''бъдат'' и да могат да дишат по-добре... кво пък и те душа носят !!!
    Аз, като мъж знам кой съм, знам какво мога, имам самочувствие и вяра в силите си и нямам нужда от медийни психолози !
  • 14 azi

    5 1 Отговор
    Уж сме по глупави , пък ги е...м .
  • 15 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Приемам, че на "хитър" антипода е "глупав" - а на "умен" - "прост".
    И ако е така, безспорно жената е по-хитра. Най-малкото защото е по слаба - и физически, и умствено!! Природата и е отредила да износва човешкия плод, да го ражда и отглежда, което не е по-малко важно,отговорно и не е по-малко геройство от това, мъжът да размахва меч или "калашник"! Жената е по-хитра, защото като по-слаба трябва да съумее да запази себе си и плода си! Мъжът е по-малко ангажиран с многото дребни житейски несгоди, с които ежедневно,ежечасно се справя жената. Това дава полет на мисълта и духа.Много по-вече са гениалните научни открития , направени от мъже.
    Мъжът е по-умен, но и по-глупав ! Жената е по-хитра , но по-проста! Без обиди - това е природа, биология....
    Безспорно има жени, които могат да сложат много мъже в " малката си чантичка" по ум , разум,логически мислене и т.н. Има и мъже по-хитри от самия Луцифер и по -тъпи от автогума !!
    В крайна сметка чист вид "мъж" и чист вид"жена" няма. Човешкият ген е доста разбъркан......
    Я-а-а-а , за това сигурно е и Истамбулската конвенция ?!? Да взема да я прочета ли ???
  • 16 :D

    0 0 Отговор
    Хората публикуват статистика, мъжете се чувстват някак обидени, че едва ли не жените някак си са я фалшифицирали при положение, че провелите проучването дори не са жени.... и се обясняват, че жените били по-глупави....ок :D