Last news in Fakti

16 Февруари, 2018 19:38 7 737 18

Tранссексуална жена кърми бебе за пръв път

  • транссексуална-
  • жена-
  • кърми-
  • бебе-
  • пръв-
  • път

Трансджендър медицината се превръща в част от традиционната медицина

Tранссексуална жена кърми бебе за пръв път - 1
Снимка: Shutterstock

Tрансджендър жена кърми бебе за пръв път. Медицинският пробив е постигнат с терапия, включваща хормони и стимулация с помпа, пише "Дарик". През първите няколко седмици след раждането детето, което сега е на шест месеца, се е хранило само с тази кърма, а след това е добавено адаптирано мляко. Възникна въпросът, дали сега вече мъжете ще могат да кърмят, посочва д-р Тамар Райсмен от екипа, провел процедурата. Такъв въпрос означава обаче да гледаме на трансджендър жената като на мъж, което е трансфобия, изтъква лекарката.

30-годишната транссексуална жена се е обърнала към лекарите, когато партньорката й - бременна в петия месец, казала, че на иска да кърми детето. Трансджендър жената изразила надежда, че би могла да поеме тази отговорност. За целта тя е приемала хормони в продължение на шест месеца. Присаждане на гърди обаче не е направено.

Лекарският екип е приложил терапия, която се използва при цисджендър жени – такива, чието чувство за пол съответства на пола им по рождение. Лечението обикновено се прилага при жени, които не са били бременни, а са осиновили бебе.

Докторите са дали на транссексуалната пациентка женските хормони прогестерон и естрадиол и заедно с това са стимулирали гърдите й с помпа. Изписан е бил и домперидон – лекарство против гадене, за което се знае, че увеличава производството на мляко.

Д-р Тамaр Райсмен от болницата „Маунт Синай“ в Ню Йорк, където е постигнат пробива, посочва, че „трансджендър медицината се превръща в част от традиционната медицина.

„Натрупваме повече, базирана на доказателства, информация, развиваме стандартизирани грижи и повече репродуктивни възможности.“

„Трансджендър жени са съобщавали в интернет за опити да предизвикат кърмене, но това е първият случай в академичната литература“, изтъква Райсмен.

Транссексуалната жена е била в състояние да произведе малко над 236 милилитра кърма на ден. През първите шест седмици след раждането бебето е успявало да се храни само с тази кърма, а след това е добавено адаптирано мляко. В момента детето е на шест месец и продължава да суче.

Редица експерти са въодушевени от резултата и посочват, че това може да доведе до повече случаи на кърмещи трансджендър жени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салам Алеко

    38 2 Отговор
    Отврат! Тея зад океана с две работи се занимават! Русия и джендъри!

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 народ

    35 2 Отговор
    Помооощ!
    А ние нормалните какви сме?
    Джендъри,трансджендъри,цисджендъри,джендъри,джендъри.......
    Господи,по добре ни унищожи,та да се свърши тоя цирк!
  • 4 no name no face no number

    25 3 Отговор
    Това реклама на конвенцията ли е??? Кошмар до къде стигна този прогнил свят
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смолата

    20 1 Отговор
    Друго си е да те накърми чичо ти Тодор. Въпрос-абе тия всите естрогени не стигат ли до млякото? Да не се изджендари бебока?
  • 7 НАТО ВЕЦ

    19 2 Отговор
    Венче, обявявайки "радостната" "новина", помисли ли "бедното" създание какво го чака? Знаеш ли, че при мъжете, каквото по биологичен пол е сбърканото същество, карциномът на гърдата е с много агресивен ход? Дали сбърканото същество е усетило при кърменето контракции на "матката"? Дали са му били необходими? Дали пък няма да направи тумор на хипофизата?
    Въобще, замислял ли се е някой, че това не е игра и въпрос на прищявки?
    Разбирам, медицината да можеше да направи от мъж, истинска жена или обратното, как да е. Проблемът е, че се произвеждат инвалиди. Първо духовни, после и физически.
  • 8 Минаващ от тук

    15 1 Отговор
    Сега, някой ще обясни ли какво е това. Мъж станал жена излиза, така ли. Ще трябва и речник да пуснат сега с тия 100 пола, дето ги измислиха. Човек като чете не му става ясно какво чете. Б`си отврата.
  • 9 Bahti

    11 0 Отговор
    Някой да натиска Червеното копче и да си одиме, че ми писна!
  • 10 възмутен

    12 1 Отговор
    А аз не мога разбера, каква е тая постоянна бомбардировка от статии за джендъри и всякаквите им там производни !!!!!!!????
    Или и тия от факти са някави джендъри или някойе НПО яко им плаща ???
    Отвратителна е тая гнусна пропаганда !
    Сега естествено мнението ми, ще го цензурират за 2-ри път то и друго не може да се очаква !
  • 11 Пфу

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Салам Алеко":

    Няма откъде да се появи кърма. Трябват си 9 месеца бременност. Може гърдите да служат за биберон залъгалка, но не и за кърмене
  • 12 нфлл

    2 3 Отговор
    Абе не разбрахте ли, че джендър и пол е едно и също? Трансджендър и транс сексуален е едно и също? Пол, секс и джендър е едно и също? Много се изплашиха хората от новите думички а то било онуй същото. Не им обръщайте внимание на тези и те сами ще увиснат в безтегловност по този начин. Игнорирайте ги. Така само ги подхранвате с вниманието си.
  • 13 no name no face no number

    5 0 Отговор
    Да и като джендър е пол от английски що ни налагат чуждици??? Имаме си думи български. Нашият език е един от най- богатите в света. Тъпо е да ти пищят ушите от смотани чуждици ежедневно. Особено от тази пълен шиг

    Коментиран от #14

  • 14 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    Gender не е и никога няма да бъде пол. Понятието означава единствено и само граматичен род.
    Думата за пол в английският си е Sex.
    Всичко останало са приумици на болни мозъци.
  • 15 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Така леко по леко ще ни залеят с помия, и ни ще свикнем.Първа крачка е Истанбулска конвеция, вече има тема и вируса проникна дълбоко.Това че вече обсъждаме тази гадост е огромен успех за соросоидни гризачи. Скоро ще минем на другия етап -закон за защита на педафили,защото и те са хора и сигурно това е болест и трябва да се лекува, а може би те са нормални ,а ни сме не..
  • 16 емо73канар

    2 0 Отговор
    Обърка се. Оказва се, че джендара Винету с тия големи нянки спокойно може да кърми детето на Шиши. Последният не искал да си разваля фигурата.
  • 17 Пратеници на САТАНАТА

    0 0 Отговор
    Вече напълно разбирам, какво е имал на ум Хитлер преди 80 години,сигурно е виждал какво ще стане с човечеството в близко бъдеще!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.