Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 05:45 8 083 3

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)

  • насекоми-
  • храна-
  • вкусни-
  • полезни-
  • деликатеси-
  • протеини

Бихте ли заменили сочната пържола за шепа хрупкави насекоми?

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Населението на света постоянно се увеличава. По данни на ООН то нараства приблизително с 83 милиона души всяка година, обяви в последния си доклад Отделът по икономически и социални въпроси към ООН. Очакванията са този темп да се запази, което означава, че световното население ще достигне 8,6 милиарда през 2030 г., 9,8 милиарда през 2050 г. и ще надхвърли 11,2 милиарда през 2100 година. Това означава, че и производство на храна трябва да се увеличи почти двойно. Това обаче съвсем не е лесна задача, особено за такъв кратък период от време.

Ето защо все по-голяма популярност придобиват идеите за консумиране на алтернативни храни, които да заменят популярните в момента. Това най-вече се отнася за храните, които осигуряват протеини в менюто ни като риба и месо.

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Именно тук на помощ идват насекомите. Те са пълни с протеини, хранителни са, устойчиви са на промените в климата и могат да бъдат събирани относително евтино и лесно при подходящите условия.

Не се стряскайте. Все пак много култури по света ядат буболечки и им харесва. В някои страни насекомите не са необичайна храна, дори се смятат за деликатес.

Вижте кои са 5-те на най-вкусни и хранителни насекоми, които току-виж някой ден бъдат сложени и на вашата трапеза:

Скакалци

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)


Скакалците и щурците са известни като ценен източник на протеини. Най-хранителни са т.нар. чапулини — скакалци от вида Sphenarium, които са широко разпространена храна в Мексико. Изчислено е, че протеините съставляват 77,13% от теглото им. Причината е, че тези скакалци се хранят с царевица, боб и люцерна.
Чапулини обикновено се сервират печени, с гуакамоле и тортиля, подправят се с чесън, сок от лайм и сол. Имат солено-кисел и пикантен вкус.

Палмови червеи

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)


Ларвите на палмовия бръмбар са широко разпространени като храна в Северна и Южна Америка, а други две негови разновидности — в югоизточна Азия и тропическа Африка. Те съдържат до 69,78% мазнини.
Традиционно се пържат в собствената си мазнина, но се ядат и сурови. Вкусът и текстурата на палмовия червей може да се опише като кремообразен, когато е суров и сладък, когато е пържен.

Гъсеници Мопане

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)


Мопане са едни от най-широко консумираните ядивни насекоми в южна Африка и биха могли донякъде да компенсират недостига на желязо в храната.
Повечето ядивни насекоми имат равностойно или по-високо съдържание на желязо от телешкото, което има 6 мг на 100 г сухо тегло, докато гъсеницата мопане съдържа от 31 до 77 мг желязо на 100 г тегло.

Брашнени червеи

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)


Ларвите на брашнения бръмбар са единствените, които се консумират в западния свят. Отглеждат се отдавна в Европа като храна за животни, но в Холандия и още някои страни, производството вече е насочено и за човешка консумация.
Хранителната им стойност е сравнима с тази на телешкото, но екологичният отпечатък при отглеждането им е значително по-малък.

Ларви на муха

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми (ВИДЕО)


Личинките на мухата Hermetia illucens са отлична храна както за животните, така и за хората. Изсушени, те съдържат 42% протеини и 35% мазнини. Живите ларви съдържат 44% сухо вещество и могат да се складират за дълги периоди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 &&&&&&

    14 0 Отговор
    Отврат
  • 2 Анонимен

    13 0 Отговор
    Ние намаляваме и за нас пържоли ще има. Гадориите да ги ядът азиятците.
  • 3 80 процентен

    4 0 Отговор
    Вие не схванахте иронията на статията - нали сме на Великденски пости )))
    Лапай, Мурджо скакалци, червеи и хлебарки - ТИМаджийте ще пуснат в менюто на заведенията си "HAPPY" всичко дето са го споменали в статията!
    Очаквайте скоро меню "екзотика" по масите на заведенията хранещи най-могъщата мафиотска групировка в РБългария!!!