Last news in Fakti

1 Март, 2018 20:23 7 049 3

Тежките завивки правят съня по-добър и спокоен

  • тежки-
  • юргани-
  • завивки-
  • по-добър сън-
  • сън-
  • тежки завивки-
  • тревожност-
  • одеяла с тежести-
  • успокояват

Редица изследвания изтъкват ползите на този тип одеяла, които до преди няколко години са се използвали само в клинична среда

Тежките завивки правят съня по-добър и спокоен - 1
Snimka: shutterstock

Проблеми със съня, като безсъния и неспокоен сън, тормозят милиони хора по света. Стресът, преумората, превъзбудата или безпокойството могат да превърнат нощите в дълги и мъчителни отрязъци от време. Различните специалисти дават различни съвети за справянето с този проблем, като сред тях намира място и използването на тежки завивки.

Има редица проучвания, в които се обяснява научно как функционират завивките с тежести и каква е ползата от използването им. Макар почти всяко едно от тях да е проведено, поръчано или финансирано от фирмите, които произвеждат такива одеяла, в тях има доза истина.

Специалните одеяла с тежести се използват от десетилетия като средство за терапия при деца с проблеми в развитието или за успокояване на тревожни животни. Тези завивки имат също толкова чудотворно въздействие върху съня и на възрастните.

Клинични изпитания показват, че натискът, който тези одеяла оказват върху човешкото тяло е подобен на родителската прегръдка и помагат да се подобри съня, пише британското издание Daily Mail.

Според резултатите от някои проучвания този тип завивки са полезни не само при безсъние, но и при психологични разстройства — от тревожност до аутизъм и посттравматичен стрес.

Шведската компания Somna AB през 2015 г. публикува статия в списание Journal of Sleep Medicine & Disorders, според която последователното и равномерно разпределено сензорно въздействие "може да намали физическата възбуда и така да улесни заспиването и направи съня по-здрав и пълноценен." Според проучването одеялата с тежести подобряват качеството на съня, защото в тях човек се чувства като в пашкул, а под техния натиск се ограничават и движенията по време на сън.

Констатациите са сходни и при друго проучване, проведено през 2006 г., в сътрудничество с професионалния терапевт д-р Тина Шампан, която от 1999 г. насам използва одеяла с тежести, като метод за лечение на редица психологически състояния. Според резултатите 60% от участниците съобщават, че безпокойството им драстично е намаляло, откакто използват завивки с тежести.

Подобно изследване е проведено и от университета на Масачузетс в Амхърст. В него се констатира, че използването на завивки с тежести успокоява и отпуска 78 % от хората.

От неврологична гледна точка стимулирането с натиск потиска кортизола и увеличава серотонина и мелатонина в мозъка, което намалява пулса и кръвното налягане. Кортизолът се освобождава в стресови ситуации. Високите му нива се свързват с безсъние, тревожност и депресия.

Серотонинът е невротрансмитер, който помага за регулирането на вътрешния часовник и естествения цикъл на сън и будуване. Наричат го също "химикалът на щастието". Мелатонинът е основният хормон, отговорен за заспиването. Много хора пият добавки мелатонин срещу безсъние.

Теглото на подобни терапевтични завивки обикновено е 10 процента от килограмите на използващия го.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    1 5 Отговор
    Изхвърлихме всички тежки юргани, тежащи по 30 и кусур кила, и спим с леки и топли завивки, като къпани бебета.
  • 2 Сандра

    4 0 Отговор
    Вярно е, изпитала съм го, спя си с нормални "старомодни" одеала, изхвърлила съм олекотените боклуци, не ми трябват!
  • 3 Кфйф

    1 1 Отговор
    Аз спя в завивки и с възглавници от гъши пух с малко пера, леко и топло.