Last news in Fakti

9 Април, 2018 20:15 4 116 9

Ново 20! Динозаврите са изчезнали заради отровни растения

  • динозаври-
  • гибел-
  • изчезнали-
  • измирали-
  • отровни растения-
  • астероид-
  • учени-
  • изследване-
  • научна теория-
  • токсични-
  • защитен механизъм

Ново проучване разкрива истинската причина за изчездането на тези праисторически създания

Ново 20! Динозаврите са изчезнали заради отровни растения - 1
Снимка: shutterstock

Повечето специалисти смятат, че динозаврите за били избити от падането на астероид преди около 65 милиона години. Това е основна причина, около която се градят почти всички научни теории за изчезването на тези огромни създания, бродели някога по земята.Нов анализ обаче, показва, че динозаврите са били застрашени от изчезване, дълго преди сблъсъка с астероида, пише Рhys.org, цитирайки проучването на учени от Държавния университет в Ню Йорк, Олбъни.

Това ново изследване беше публикувано наскоро в списание Ideas in Ecology and Evolution.

Професорът и еволюционен психолог Гордън Галъп и неговият бивш студент Майкъл Фредерик от Балтиморския университет твърдят, че появата на отровни растения, както и неспособността на динозаврите да свържат вкуса на определени храни с опасност, е довело до драстичното намаляване на видовете по времето, когато астероидът удря планетата ни.

При много видове се наблюдава еволюционна защита, която позволява на даден животински вид да се научи да свързва определени храни с неприятните и негативни последиците, които може да причини, като например болка. За да обясни защитния механизъм, Галъп дава за пример плъховете.

"Причината, за неуспехите при повечето опити да се намалят драстично популациите на плъхове в градска среда, е защото те, както и много други видове, са еволюирали по начин, който им позволява да се справят с токсичността на растенията", каза Галъп.

"Когато плъховете попаднат на нова храна, обикновено я изпробват, опитвайки малко количество от нея и ако се разболеят, показват забележителната способност да я избягват, когато я срещнат отново. Това е така, защото свързват вкуса и миризмата й с негативна реакция".

Първите цъфтящи растения, наречени ангиосперми или покритосеменни, се появяват във вкаменелостите преди астероидния удар и точно преди динозаврите да започнат постепенно да изчезват.

Галъп и Фредерик твърдят, че докато растенията развиват токсична защити, динозаврите продължават да ги ядат, въпреки стомашните си проблеми.

Макар да има известно колебание и несигурност за точния период, през който цъфтящите растения стават отровни, Галъп и Фредерик отбелязват, че появата им съвпада с постепенното измиране на динозаврите.

Галъп и Фредерик изследват също и птици (считани за потомци на динозаврите) и крокодили (също роднини на динозаврите), опитвайки се да разберат дали и те са развили защита, подобна на тази, която се наблюдава при плъховете. Учените откриват, че птиците, вместо да се отвращават от опасните растения по вкуса им, развиват отвращение към визуалните характеристики на това, което ги кара да се чувстват зле. В предишно проучване, в което 10 крокодили са били хранени с различни видове месо - някои от които слабо токсични - Галъп открива, че както динозаври, крокодилите не са развили отвращение към отровните растения по вкуса им.

"Въпреки че астероидът със сигурност е бил фактор, психологическият недостатък, който прави динозаврите неспособни да се научат да се въздържат от яденето на определени растения, вече са поставили вида под заплаха", отбелязва Галъп.

"Преобладаващата гледна точка за изчезването на динозаврите заради астероидния удар предполага, че изчезването на динозаврите трябва да е било внезапно и последиците трябва да са широко разпространени, но доказателствата ясно показват точно обратното: динозаврите започват да изчезват много преди въздействието на астероидите и продължават да изчезват постепенно в продължение на милиони години след това".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    17 2 Отговор
    A ние си мислехме че са руснаците
  • 2 Живко Тодоров

    22 3 Отговор
    Не, не познахте, господа учени. Динозаврите са загинали от отровното вещество "Диночок", изобретено в тогавашния бивш динозавърски съюз, който се разпада под ударите на тогавашните демократични крокодилски щати и великоптеродактилската империя на безгръбначните. Просто нищо ново под Слънцето.

    Коментиран от #7

  • 3 Т-рекс

    0 0 Отговор
    Брееей, ти ша кажеш! Баш така си беше...
  • 4 Eee

    3 1 Отговор
    Дали изобщо е имало динозаври?
  • 5 12345

    2 0 Отговор
    Кой казва че са изчезнали?те постоянно си говориме по месинджеро те са си изселили от тая планета заради алчността на човеко.Мъск им изобретил совалка по поръчка накачили се те и айдееееее у космосо.очаквайте скоро гореща връзка с тях.Другото сичко е лъжа за да има интрига.
  • 6 Мек Член

    4 0 Отговор
    Всичко свързано с космоса и Земята преди бем го колко милиона години е чисто предположение,съчинение и 0.001% може и да е така.
  • 7 Кълвач

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Живко Тодоров":

    Отлична хипотеза! Подкрепям.
  • 8 Иванов

    2 0 Отговор
    Разбира се, че не са изчезнали. Рептилите живеят в подземни градове и в Ундзор, Англия.
    Обаче едрите са загинали защото са яли много турски домати, а турските домати са бетер Новичок- а. Гърците ги забраниха, за да не изчезнат и те, като динозаврите и нас българите!
  • 9 бббббб

    0 0 Отговор
    Не е ли от Новичок?!?!?