1 Февруари, 2012 15:21 824 0

ЕК обяви победителите в конкурса за здравна журналистика

  • европейска комисия-
  • здраве

Във вторник вечерта бяха връчени четири награди за най-добрите европейски статии на здравна тематика, отличени измежду близо 500 статии, изпратени от журналисти от всички 27 държави-членки, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК). Целта на конкурса на ЕС за здравна журналистика за 2011 г е да популяризира и да награди работата на журналисти от целия Европейския съюз, които повишават осведомеността по важни здравни въпроси, засягащи живота на всички граждани на ЕС.

Голямата награда: „Европа за пациентите“ бе връчена на двама журналисти от Обединеното кралство — Бен Хършлър и Кейт Келанд — за статията им за антимикробната резистентност. „When the drugs don't work“ („Когато лекарствата не действат“), публикувана от Ройтерс, е посветена на новата опасност за здравето, наречена „супермикроби“, за която липсва осведоменост дори сред здравните специалисти.

Втората награда бе присъдена на Рита Макарес от Унгария за статията „The cheapest antidepressant“ („Най-евтиният антидепресант“). Тя е публикувана в здравния портал www.orvostkeresek.hu и подчертава ползата от спорта като средство за предотвратяване на депресията.

Третата награда бе връчена на Матея Грошел от Словения за статията „From Lojze to Ludvika“ („От Лойзе за Людвика“), публикувана в седмичника „Vecer Weekly“. Статията е посветена на най-често срещания вид рак при жените — рака на гърдата — и изследва темата от гледната точка на жена, подложена на новаторска операция за реконструкция на гърдата.

Специална награда: Отказване от тютюнопушенето получи Моника Цетера от Полша за своята статия в интернет „I've come here to have my teeth treated, not to quit smoking“ („Дойдох да ми лекуват зъбите, не да спирам да пуша“), която описва една неприятна, но по-малко известна вреда от тютюнопушенето – лошото състояние на устната кухина. Статията също така дава примери за финансовите разходи, свързани с тютюнопушенето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА