Last news in Fakti

25 Април, 2018 16:34 6 216 7

Разкриват мистерията: Кой уби последната птица Додо? (СНИМКИ)

  • додо-
  • птица-
  • убийство-
  • изчезващ вид-
  • мистерия-
  • криминално

Учени изследват мистерията с последната птица Додо, живяла на планетата

Забавно изглеждащите птици Додо са изчезнали преди повече от 3 века, но сега учените се връщат близо 350 години в миналото, за да разкрият една криминална мистерия - кой уби последната птица Додо.

Птицата, чийто най-добре запазен скелет се намира в "Оксфорд", е била брутално убита - застреляна с пушка в главата и шията. Известният експонат в музея "Ашмолеан" в Оксфорд е единствената Додо с незасегната глава в света - всички останали са просто черепи.

Разкриват мистерията: Кой уби последната птица Додо? (СНИМКИ)

Сега високотехнологично сканиране на забележителния ѝ дебел череп разкрива как този конкретен член на изчезналите видове е срещнал своята смърт. Използвана е микро-компютърна томография, която помага на учените забележат, че птицата има странни белези в шията и задната част на главата, пише OFFNews.bg.

Разкриват мистерията: Кой уби последната птица Додо? (СНИМКИ)

По-детайлната проверка разкри, че тези петна са причинени от малки оловни сачми, което означава, че някой е застрелял Додо в тила, съобщиха изследователите.

Разкриването на убийството бе пълна изненада, заяви Пол Смит, директор на Музея по естествена история на Оксфордския университет. В продължение на години кураторите на музея смятаха, че екземплярът е една и съща птица с тази, която е докарана в Лондон през 1638 г., докато животното е било все още е живо, разказва Смит. Тази Додо е била част от шоу и хората са плащали да я видят и да я хранят.

Смяташе се, че птицата от шоуто е загинала, а Джон Трюдескант купува останките от тялото ѝ. Неговото семейство в последствие е предоставило тялото на птицата на музеите на Университета в Оксфорд. До този момент се знаеше, че най-известният екземляр на Додо никога не е бил застрелван, което повдига въпроса: Откъде е дошла Оксфордската Додо, ако не е същата от Лондонското шоу на куриозите преди много години?

"Сега остава мистерията как образецът се е появил в колекцията на Трюдескант", коментира Смит за Live Science. Още по-голяма мистерия е: "Кой е убил Додото?" добави Смит.

Разкриват мистерията: Кой уби последната птица Додо? (СНИМКИ)

Оксфордската Додо е единственият екземпляр в света, който все още съдържа кожа и други меки тъкани с екстрахируема ДНК. През 2002 г. списание Science публикува изследване на ДНК на тази Додо и установяват, че птицата е наистина огромен нелетящ гълъб, чийто най-близък жив роднина е гълъбът Никобар, обитаващ островите Никобар близо до Индия.

Разкриват мистерията: Кой уби последната птица Додо? (СНИМКИ)

Учените решават отново да изследват екземпляра от Оксфорд, за да могат да получат по-добра представа за това как и с какво са хранени тези птици, разказва Смит. Изследователите от Оксфорд работят заедно с учени от Университета на Уоруик, където птицата отново е сканирана с микро-CT.

"Това е нелетяща птица, така че очевидно някой се е промъкнал зад бедното същество и просто го е застрелял в главата", разказва Марк Уилямс от Университета на Уоруик, който проучва Оксфордската Додо.

Сега, когато неразкритият случай е отворен, изследователите планират да анализират главния изстрел, за да видят къде е била покосена птицата.

"В момента не знаем къде е застреляна птицата", заяви Уилям. "Била ли е застреляна във Великобритания... По-вероятно е да е бил застрелян в Мавриций и след това прехвърлен във Великобритания."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    18 5 Отговор
    Потомък на В.Путин според Скотланд ярд навярно пра пра пра пра пра пра пра пра пра дедото богатира на В.Путин!

    Коментиран от #2

  • 2 Браво

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "iQ-5":

    Взе ми думите от устата.
  • 3 Свети Влас

    3 2 Отговор
    Живко я е убил,оня с пелетите дето прекара киро и много други.
  • 4 ЗайоБайо

    7 0 Отговор
    Хааааааа ще падна!!!!!
    Пак в Англия!

    Горкото животно
  • 5 ежко бежко

    3 0 Отговор
    какви красиви очички е имала...
  • 6 Кибик

    6 0 Отговор
    Поредната английска лъжа, няма никакви сачми, гризнала е новичок
  • 7 крюшо

    0 0 Отговор
    радвай се само на интернет пространството!😸