Last news in Fakti

3 Май, 2018 17:29 14 323 23

17-годишен ученик сглоби малка атомна бомба, написа: Аз съм Бог и...

  • аз съм бог-
  • руснак-
  • младеж-
  • ученик-
  • атомна бомба-
  • експерименти-
  • самоубийство

Талантливият, скромен и усмихнат Виталий бил познат на всички в неголямото градче от Подмосковието. Той никога не криел любовта си към химията, дори вкъщи направил мини — лаборатория, където можел спокойно да си прави опитите.

Учителите му възлагали големи надежди, родителите се гордели с него.

На 23 април — точно на рождения си ден, когато навършва 17 години Виталий оставя предсмъртно писмо и скача от балкона на деветия етаж. Причината — забрана да се занимава с химия поради опасност да изобрети опасно оръжие, пише сайтът medialeaks.ru.

„Всичко започна безобидно — аптека, нитроглицерин, нитрогликол — общо взето все взривни вещества“, разказва приживе ученикът на своята приятелка Карина.

Той издирвал изоставени места — различни предприятия, където да може да прави опити и същевременно да открива забравени пособия.

В един от походите си за „съкровища“ Виталий се запознава със студент от химическия факултет на Московския университет. Общите им интереси и невероятната любов към химията ги сближили бързо. А експериментите им станали още по-сериозни. Върхът на работата им се оказал Циклон Б — пестицид, използван от Хитлер за масово унищожение на хора в лагерите на смъртта.

За друг опит студентът се наел да открадне от лабораторията на университета уран. След месец, обаче, липсата била забелязана. Трябвало да върнат урана, а самият студент бил отстранен.

Независимо от всичко двамата продължили с опитите. Започнали да нападат обекти, където трябвало да минават през охрана или да се провират през трудно достъпни места.

Активните и доста необичайни дейности на двамата не останали незабелязани. Майката на ученика не повярвала на очите си, когато на прага й застанали сътрудници от ФСБ. Те търсели взривни материали, но не открили нищо. Въпреки това написали предупредителен протокол и си тръгнали, а Виталий не спрял с опитите дори и след това посещение.

„Внезапно се почувствах Бог. Имах малко уран, торий, плутоний и радий. Разбрах, че дори мога да изкарам пари. Бях щастлив. Имаше адреналин. На едно от местата, докато крадях, можеха дори да ме застрелят“, разказва Виталий на приятелката си.

В един момент той споделя, че вече е започнал подготовката на малка, атомна бомба. Следва ударът — родителите му забраняват да се занимава с химия и започват да го следят изкъсо. А самият Виталий признава малко преди да умре, че всъщност дори не е искал да конструира ядрено оръжие, а просто да види докъде може да стигне.

Младежът изпада във все по-голяма депресия. Накрая започват и опитите за самоубийство. Пикът е, когато научава за смъртта на двама свои приятели, загинали при катастрофа.

В деня на неговия рожден ден родителите и учителите не забелязват нищо странно. Разказват дори, че по време на часовете се шегувал. Дошъл си вкъщи, легнал да си почине, а майка му отишла на фитнес. Половин час по-късно той вече не бил между живите.

„Забранете ми и водата, та нали от нея също може да се направи бомба с помощта на електролиза. Ще се подпиша, та да ме разпознаят по петното на земята“, пише в предсмъртното си писмо ученикът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спящ

    9 16 Отговор
    Защо няма коментари ? Спите ли ?

    Коментиран от #17

  • 2 хмм

    146 1 Отговор
    Тънка е линията м/у гениалността и лудоста !
  • 3 CL500

    53 10 Отговор
    Е как ще направи атомна бомба, хахха... То така се прави, видиш ли. И какво като се е сдобил с малко уран, ами то това да не е ОБОГАТЕН уран или си е направил и центрофуга :-) Тоя маладец излезе по-умен от всички учени в Иран примерно, че и за без пари и без специално оборудване да си прави бомби.
    Тая новина е малко като американски филм ...
    И все пак жалко за момчето ...

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Милошевич

    36 4 Отговор
    Ученик притежава уран и си направил малка атомна бомба ,ейиии верно ли,брех мааму ,чи тоз много умен,но и малко прост. Вместо да се самоубива можеше да иде при Ким и да си праи бомби на воля
  • 5 Бесен Язовец

    11 10 Отговор

    До коментар #3 от "CL500":

    Ти от къде черпиш инфо Урана какъв е бил? Пишеле пе др.е откраднал Уран от факултета където учи може да е бил 238! И що си мислите че трябва да си Айнщайн след 80г.за да направиш хим.реакция! Става въпрос за някаква малка и мръсна бомбичка която да направи някаква къса верижна реакция!

    Коментиран от #10

  • 6 химик

    13 2 Отговор
    Факти, заглавието на новината ви отново е блестящо. Така наистина всеки път прави впечатление какви професионалисти работят при вас.
    Жалко за детето наистина. Като цяло е било тръгнало по лошият път, но независимо от всичко вината е в родителите. Ако не се е бил самоубил младежа а беше направил неволна експлозия в която да загинат хора.. Тогава щяха да търсят виновни, а сега не. Учудва ме факта че толкова много информация е била достъпна за ученика и никой не е обърнал толкова сериозно внимание, колкото е било необходимо. И всичко се е свело до еднократно посещение за проверка от някакви сътрудници на ФСБ. Звучи дори измсукано от пръстите всичко за да бъде достоверно. ..
  • 7 Иванов

    14 4 Отговор
    Нали миналата седмица писахте за този случай? Ползвайте гинко билоба, казват помагало.
  • 8 Пенсионер

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "CL500":

    След като Кимчо може да направи атомна бомба , защо този ученик да не може? Руснаците ги бива по бомбите.Що никой не се хване да измисли лекарство против рак, например?Да дадат и те нещо полезно на човечеството.
  • 9 For whom the bell tolls

    7 3 Отговор
    Язък за моомчето изглежда е бил свесен е не за всички особенно кухите комплексари R.I.P.
  • 10 CL500

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    В статията не пише за някаква малка мръсна бомба евентуално със слабо реактивен обеднен уран примерно, а директно за атомна бомба. Т.е. е необходим обогатен уран, за да се получи реакцията. Трудно си представям в някаква училищна лаборатория да има такъв уран и не стига, че е радиоактивен, ами и така лесно ще си го вземе, пренесе и складира някакси (освен, ако не иска да облъчи семейството си и половината град :-) )
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Spec b

    9 1 Отговор
    Къде спа фсб-то им а не го нае тоз млад дестеуктивен талант..:) ... R.i.p идиоте, добре, че взе само себе си за "натам"
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лупи

    20 1 Отговор
    Няма нищо случайно тук. Таланта даден му от горе, когато е тръгнал да се развива в грешна посока са си го прибрали барабар с вересиите пак горе. Опичайте си акъла за какво сте дошли тука. Със сигурност не е да вредите на хората и да унищожавате. Един гениален ум тръгне ли в грешна посока може да е много опасен.
  • 15 Учител

    10 2 Отговор
    Трябвало е да насочат интереса му към науката в правилна посока, а не да му забраняват да се занимава с химия.

    Коментиран от #23

  • 16 Руски джендър-путиноид

    4 7 Отговор
    Типичният руснак.Огромна мания за величие....а иначе една щайга не са кадърни да сковат
  • 17 222

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Спящ":

    Няма коментари щото хората не са толкова тъпи че да коментират темата, тука няма нищо за коментиране
  • 18 Трепи

    0 5 Отговор
    Руския ботуш мисли само за бомби и водка.

    Коментиран от #22

  • 19 Дългият

    2 0 Отговор
    Емоциите са му дошли малко в повече.Че той на всяка крачка е бил за ареста...Психиката е нещо много сложно...в случаят...за жалост...
  • 20 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    малка малка колко да е малка
    като верижна ядрена реакция да поочне
    ти тряба критична маса 1 кт
    и откога 1 кг уран 238 е малко ве съсели
    вие знаете ли АЕЦ козлодуй колко време бачка с 1 кг
    с уран 235 демек необогатен бомба не стаа- не стаа и за реакгор -
  • 21 Варна

    0 0 Отговор
    А бе може и да е било гениално момчето, но да предизвикаш верижна реакция в домашни условия не ми изглежда така лесна задача.
    Аз не знам колко хора са виждали уран 235 или пък 238. Когато видях за пръв път , не разбирах предвид вида какво толкова опасно може да има в нещо което прилича на метал! Беше с размерите на монета от 1 лев. В химически войски ни го бяха предоставили за тренировка при работа с дозометрите. Ако никой не те предупреди няма да разбереш въобще, че боравиш с опасен предмет. Такъв тип материали се държат много строго на отчет и хлапето е нямало никакъв шанс да не бъде разкрито.
    Така или иначе, каквото и да говорим .... - Това хлапе няма да има шанса да размие потенциалът си, а родителите му ще страдат докато са живи. - Това е ужасно тежко!
  • 22 Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Трепи":

    Добре е да си припомниш, че разработката и употребата на този тип оръжие започва от едни други хора.
    Робърт Опенхаймер не е руснак живял в Чукотка. И Националната лаборатория в Лос Аламос, не е на бюджетна издръжка на СССР под вещото ръководство на Сталин.
    Чудя се защо не обръщаш внимание на Франция и Англия по този въпрос.
  • 23 Stefko 88

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Учител":

    Колко жалко за такъв гений. Аз тука по химия едно уравнение не мога да изравня , даже не ми го побира ума какъв потенциал е имало детето. Защо така бе руски Ушев? Не можа ли някой кадърни да му обърне внимание и да му предложи дори да развие потенциала си под зоркото оно на държавата? .....еххх жалко наистина жалко за цялото човечество