Last news in Fakti

10 Май, 2018 05:44 2 526 0

8 съвета срещу кошмарните сезонни алергии

  • алергии-
  • здраве-
  • превенция-
  • профилактика-
  • полени

Дръжте прозорците в спалните помещения затворени и проветрявай само в дъждовно време

8 съвета срещу кошмарните сезонни алергии - 1
Снимки: shutterstock

Пролетта е сезонът, през който природата се събужда за нов живот. Слънчевите лъчи нежно приканват дърветата, тревите и цветята да се покажат, да разцъфтят и да наситят въздуха с аромата и цветния си прашец. Тогава се събуждат и алергиите. Точно така - пролетта е сезонът на алергиите, от които всяка година страдат все повече хора.

Статистиката сочи, че тези състояния се срещат по-често в големите градове, където въздухът е силно замърсен. Причината за това е, че при силно изразеното замърсяване на въздуха, полените или цветният прашец се утаяват в по-ниските въздушни слоеве, с което и действието на тези алергени се засилва.

8 съвета срещу кошмарните сезонни алергии

Но как да се предпазим? Вижте тези 8 съвета, които ще ви помогнат да се справите с това ужасно състояние:

Не знаеш дали е алергия или настинка

Носът ви е запушен, очите ви сърбят, а хората са се отказали вече от думите "наздраве" всеки път, когато кихате. Класически алергични симптоми, нали? Може би ... но също може да се борите с досадна настинка. Затова, за да сте сигурни, посетете лекар.

Гранична експозиция

Намалете до минимум вашия контакт с прашеца. Това означава да затворите прозорците си (използвай климатик, за да охладите дома си вместо отварянето на прозорците), носете слънчеви очила на открито, обърнете внимание на спалнята си и почиствайте подовете с вакуум, който има филтър HEPA. О, и не си помисляте да се занимавате с градинарство. Оставете това на някого, който няма алергия.

Душ преди лягане

В края на деня изперете дрехите, които сте носили навън (но не ги сушете, тъй като те ще съберат цветен прашец) и хоп в банята, за да премахнете прашеца и от кожата и косата ти.

Физиологичен разтвор

Изплакването на носните ти проходи с физиологичен разтвор (известен още като назално напояване) не звучи прекалено приятно, но е ефективен начин за облекчаване на задръстванията. Ето как да го направите: Сдобийте се с шишенце физиологичен разтвор (който е най-често вода и морска сол). Ще трябва да следвате инструкциите на кутията, но идеята е, че тъй като течността се влива в една ноздра и след това другата, тя изчиства слузта и алергените.

8 съвета срещу кошмарните сезонни алергии

Обмислите алтернативни лечения

Когато става дума за естествени средства за защита, растението butterbur е добре проучен фаворит. Всъщност, едно швейцарско проучване установи, че екстрактът от butterbur може дори да действа, както антихистаминовите лекарства. Има и някои изследвания, които показват, че яденето на куркума може да облекчи алергичните симптоми. (Просто говорете с личния лекар, преди да го опитате, нали?)

Не пушете

И да, това е от значение и за потребителите на електронни цигари. Тютюнопушенето дразни обвивката на носните пътища и дихателните пътища, което допълнително утежнява симптомите на алергия.

Пийте повече течности

Изпиването на допълнителни течности може да помогне да се намали слузта в ноздрите и да се намалят симптомите. Горещите течности (като чай или бульон) са особено полезни, тъй като парата може също да помогне за облекчаване на запушения нос. Забележка: Това не важи за алкохола, който всъщност може да влоши симптомите.

Домашен мед

Ето и теорията: Консумирането на мед, направен от пчелите в твоя район, помага за облекчаване на алергиите, защото яденето на малко цветен прашец от цветята около теб означава, че постепенно ще бъдете ваксиниран срещу него. И докато едно малко изследване от Финландия установи, че симптомите са се подобрили при участниците, които са яли пчелен мед, други проучвания са стигнали до нулев ефект.

8 съвета срещу кошмарните сезонни алергии


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА