Last news in Fakti

10 Юни, 2018 23:00 3 240 13

Щастлив брак ли ще имат Хари и Меган?

  • принц хари-
  • меган маркъл-
  • кралска сватба

Говорят психолозите

Сватбата на принц Хари напомни за стремежа към кралските бракове, където двойката живее щастливо до края на дните си като в приказките.

Това не винаги е така, както в мъчителния и трагичен брак, в който са родени принц Хари и Уилям. По тази причина е и още по-вдъхновяващо след това да видим принцовете щастливи в любовта.

Уилям и Кейт, които започнаха връзката си като приятели в училище, изглеждат наистина приказно щастливи. Дали бракът на Хари и Меган ще се окаже също толкова успешен?

Британските астролози казват, че знаците са страхотни, както и хората от MogulMatchmakers.uk, които твърдят, че имат квалификационен опит със сватовничество на знаменитости и дори кралски особи. Но какво показват психологическите изследвания?

Основната част от проучването е отговор на много прост въпрос: дали партньорите, които са едни и същи, се справят по-добре от партньорите, които се допълват?

Различни научни екипи са изчислили отговори и те са изненадващи. Има само три области, в които е важно да имате еднакви виждания: политическа ориентация, поведение, религия, пише BigThink.

Учени разпитаха 308 финландски двойки относно три категории и степента им на удовлетворение в отношенията им.

Политически ценности

Субектите бяха попитани дали ще се характеризират като политически леви или десни, либерални или консервативни и ще се ангажират ли с опазването на околната среда.

Лични ценности

Изследванията показват, че макар и да не е преобладаващо силна, има връзка между споделените ценности и щастливите бракове. Респондентите бяха запитани за степента, до която се отнасят до 10 основни ценности на Шварц, обобщени от Грег Хенрикс:

Сила: Социален статус и престиж, контрол или доминиране над хората и ресурсите

Постижения: Личен успех чрез демонстриране на компетентност според социалните стандарти

Хедонизъм: Удоволствие или чувствено удовлетворение за себе си

Стимулиране: Вълнение, новост и предизвикателство в живота

Самостоятелно насочване: Независима мисъл и действие - избор, създаване, изследване

Универсализъм: Разбирателство, благодарност, толерантност и защита за благосъстоянието на всички хора и за природата

Благотворителност: Запазване и подобряване на благосъстоянието на хората, с които човек е в чести личен контакт

Традиция: Уважение, ангажираност и приемане на обичаите и идеите, които традиционната култура или религия предлагат

Съответствие: Ограничаване на действията, наклонностите и импулсите, които могат да разстроят или навредят на другите и да нарушат социалните очаквания или норми

Сигурност: Безопасност, хармония и стабилност на обществото, на взаимоотношенията и на себе си

Най-силната връзка изглежда се случи със съгласието на универсализма и традицията.

Удовлетворените двойки показали прилики по всички тези показатели.

Личностни черти

От участниците се изисква да опишат своите собствени нива невротизъм, съзнателност, склонност към съгласуване, екстровертност, откритост.

Изненадващо, тези личностни черти се регистрират като имащи слаб ефект върху удовлетворението от взаимоотношенията, като откритостта изглежда е най-значима.

Невротизмът е единственият показател, по който няма положителна корелация с удовлетворението от взаимоотношенията. Може да се окаже, че когато има сблъсък на личности между хората, връзките им никога не стигат до брачната фаза.

Какво ни казва всичко това за Хари и Меган?

Политика, екологизъм и религия

Ние познаваме принц Хари и Меган като знаменитости, не и като личности. За най-важните ценности, които трябва да споделя щастливата двойка - политически настроения и отношения, екологична позиция, сме почти на тъмно, особено за Хари.

Неговите политически предпочитания са строго пазена тайна като член на кралското семейство. Той е за опазването на околната среда и се е присъединил със своя екологичен баща, който говори за промените в климата.

За американката Меган знаем малко повече: тя се включи в кампанията на Хилари Клинтън, не е фен на Доналд Тръмп и е ярък посланик на правата на жените. Не познаваме нейната екологична позиция, въпреки че нейното частично вегетарианство може да послужи като улика. Що се отнася до религията, Меган наскоро беше кръстена в английската църква, преди това беше римокатоличка.

Изглежда, че двамата си подхождат по тези потенциални теми на брака, въпреки че е трудно да се знае със сигурност.

Макар, че като по-млад мъж, който купонясва яко и беше известен като хедонист, той спази личния си обет да заеме работата на майка си след като достигне 18-годишна възраст и впечатли британците със своята самоувереност.

Меган също е работохолик и говорител по няколко каузи. Изглежда Меган е анонимно ръководеща блог (сега офлайн), наречен "Работещата актриса", посветен само на подкрепата на своите съграждани.

Подходящи за тази работа

Принц Хари е свикнал с 24-часовата охрана и дебнещите папараци. За Меган няма почти нищо ново в този начин на живот. Британското кралско семейство никога не е имало жена, която толкова умело да се справя с блясъка на светлината на прожекторите, без да губи позата си, топлината и способността си да бъде на земята.

С условието, че наистина не познаваме Хари и Мегън, отвън изглежда, че бракът им би могъл да бъде щастлив. Те имат химия и енергия за много общи проекти, цели и ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 3 Отговор
    Да ,защото има химия!

    Коментиран от #3

  • 2 Крадец

    2 4 Отговор
    Предполагам,Мегън ще свърши като Даяна!
  • 3 Маг

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Да не би да си химик?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    1 1 Отговор
    Слънчице!
  • 7 Песимист

    1 0 Отговор
    Зависи от мургавото шофьорче !
  • 8 Диди

    2 0 Отговор
    Тази Меган е доста палава , може да надмине свекърва си .
  • 9 Виго

    2 0 Отговор
    Уж принц пък взе булка втора употреба,и дъртичка пък и палава,дано се усети преди да е глътнала топката,че после е късно!
  • 10 гост

    0 1 Отговор
    Цял живот сме дърти! И 33г.жена дърта!?Що за мислене?Това е най хубавата възраст за здравомислещ човек!
  • 11 Милошевич

    2 0 Отговор
    Е принц,млад,богат,не можа ли 22год.девственица например,а той разработена 33г,аре бегай
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    при това порно, едва ли има девственици!но Милошевич може да е ударил келепира!
  • 13 руйййй

    0 2 Отговор
    Цяла вечер да мислиш зло! Това не мога да си го обясня! Ами ,че тоя Динев,досущ като вас! Никога няма осъзнаване при такъв! Бракувана стока!