11 Юни, 2018 13:59 9 169 6

След 25 г. в затвора, невинен мъж стана милионер! (СНИМКИ)

  • затвор-
  • несправедливо обвинен-
  • невинен-
  • 25 години-
  • гражданско дело-
  • милионер-
  • филаделфия-
  • антъни райт

След като четвърт век по-късно ДНК тест разкри, че осъденият, за убийство и изнасилване, мъж е невинен, той бе освободен

Мъж, лежал в затвора в продължение на почти 25 години, за престъпление, което не е извършел, стана милионер.

Бившият затворник Антъни Райт ще получи сумата от 9,85 млн. долара от управата на град Филаделфия, след постигнато споразумение в рамките на федерално гражданско дело, съобщава Philly.com.

През 1991 г. Райт е осъден за изнасилването и убийството на възрастна жена в Северна Филаделфия. Тогава той е едва 20-годишен. Полицията го арестува, след като открива трупа на 77-годишната му съседка Луиза Тели в собствения й дом.

По време на съдебното дело, а след това и през всички години прекарани в затвора, Райт неспира да повтаря, че е невинен, но така и не успява да убеди никого в думите си и е осъден на доживотен затвор, съобщава Philly Voice.

През 2013 г. нов тест, използван от полицията за разкриване на подобни престъпления, разкри, че ДНК — профила, открит в жертвата, принадлежи на друг мъж — Рони Бърд, който обаче, вече не е сред живите. Истинският убиец бил починал в затвора, където попаднал заради друго свое престъпление.

След появата на това ново доказателство по случая на Райт, през 2014 г. той се обръща за помощ към проект "Невинност", който се занимава със защитата на несправедливо осъдени затворници.

Съдът отново изслушва Райт през август 2016 г. и след по-малко от час журито го оправдава и той е освободен от затвора.

Вече свободен, Райт подал съдебен иск срещу град Филаделфия и полицейските служители, които разследвали убийството, за което бил осъден.

Настоящото споразумение, което несправедливо обвиненият мъж е постигнал с градската управа, не включва признаване на отговорност, а сумата, която ще получи, ще бъде изплатена с течение на времето, съобщиха от пресцентъра на града. Според документите Райт ще получи първата част от сумата — 4 милиона долара — преди края на този месец.

"Доволен съм, че постигнахме споразумение, което ще позволи на града и на г-н Райт да се продължат напред, като и двете страни вярват, че това е справедливо споразумение", каза кметът Джим Кени в изявление.

"Райт показа голямо достойнство по време на този процес и се надявам, че тази резолюция ще помогне на него и на семейството му след всичко, през което са преминали. Този трагичен случай е една от главните причини тази администрация да остане твърда в ангажимента си да гарантира, че всички хора в нашия град ще получават справедливо отношение от нашата правосъдна и наказателна система", изтъкна още градоначалникът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еми да го е.а

    36 0 Отговор
    Браво
  • 2 Цецо

    72 1 Отговор
    Най-лошо е да си невинен, а да търпиш наказание!!! Съчувствам на човека, независимо от компенсацията, 25 години от живота му е отишъл нахалос... и това не може да се компенсира!

    Коментиран от #5

  • 3 Дай да

    7 7 Отговор
    влизаме и ние в кауша - да се опаричим белким

    Коментиран от #4

  • 4 Виго

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дай да":

    ААА тук пари не дават,най много едно извинение да получиш ако докажеш че си невинен
  • 5 Дидо

    13 9 Отговор

    До коментар #2 от "Цецо":

    По-добре 20 години в затвора и 30 години милионер, отколкото 50 години беден бачкатор.
  • 6 ЯХО

    4 0 Отговор
    Затова трябва вината да се преценява съобразно доказателствата по разследването, а не от предрасъдаци, журналистически мнения и съседски клюки. Доказателствата за виновност, в тяхната съвкупност, трябва да довеждат до един единствен възможен извод - виновен. Тогава и присъдата ще е правилна. Този човек ще получи тези пари, но никога няма да си върне най - хубавите години и спомените, които щяха да го радват на стари години.