Last news in Fakti

12 Юни, 2018 20:10 9 456 8

6-метрово морско чудовище изплува край бреговете на Намибия (СНИМКИ)

  • кит-
  • клюномуцунест кит на кювие-
  • морско чудовище-
  • морско създание-
  • морски бозайник-
  • брегове-
  • намибия-
  • труп

Подобно създание е било забелязано за последно в региона преди 18 години

6-метрово морско чудовище изплува край бреговете на Намибия (СНИМКИ) - 1

Труп на мистериозно 6-метрово морско създание бе изхвърлен от морето край бреговете на Намибия. Тялото изуми и обърка учените, които в продължение на много време не можеха да си изяснят дали става дума за кит или делфин.

Все пак експертите по морска биология са успели да идентифицират създанието, като уникален вид дълбоководен кит, който не е виждан в района от 2000 г. насам.

6-метрово морско чудовище изплува край бреговете на Намибия (СНИМКИ)

След като измерили тялото и анализирали формата на главата му, изследователите с увереност обявиха, че трупът е на Клюномуцунест кит на Кювие (Ziphius cavirostris).

Този единствен представител на род клюномуцунести е сред най-често срещаните китоподобни бозайници, но не е бил наблюдаван в Намибия от 2000 г. насам, обяснява Саймън Елвен, изследовател в проекта "Намибийски делфин".

"Бях доста изненадан. Тези животни рядко се виждат във водата, така че да видите едно от тях на сушата е нещо наистина уникално.

6-метрово морско чудовище изплува край бреговете на Намибия (СНИМКИ)

Клюномуцунестият кит на Кювие е наистина невероятно създание, което рядко може да бъде наблюдавано. Тези бозайници са вписани в Червения списък на застрашените видове на IUCN в категорията "Незастрашен вид", където попадат видове, които са изследвани и не са отнесени към никоя от другите съществуващи категории — застрашен вид, уязвим вид, почти застрашен вид или зависим от защита вид.

Въпреки това учените смятат, че само около 100 000 от тях обитават океаните по свят.

6-метрово морско чудовище изплува край бреговете на Намибия (СНИМКИ)

Тези бозайници обитават морските дълбини като могат да се гмуккат на рекордната дълбочина от почти 3000 м, прекарвайки под вода 137,5 минути. Имат удивителната способност да се гмуркат на големи дълбочини от порядъка на 2 000 метра.

6-метрово морско чудовище изплува край бреговете на Намибия (СНИМКИ)

Тези китове са едни от най-слабо проучените едри бозайници на планетата. През последните няколко десетилетия бяха открити нови представители на род клюнокуцунести и учените смятат, че е напълно възможно да съществуват и други, все още непознати на науката.

Те достигат средни размери от около 7 метра и тегло от около 3090 кг., като мъжките са по-едри от женските. На гърлото си имат две разтегателни гънки и опашката им няма цепка в средата.
Видът е лесно разпознаваем заради характерната муцуна, заради която те изглеждат сякаш винаги се усмихват.

6-метрово морско чудовище изплува край бреговете на Намибия (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lol

    6 1 Отговор
    делфин
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кълвач

    16 1 Отговор
    Абе на вас все чудовища ви се привиждат, ако не са извънземни , или НЛО!
  • 4 Голям прос

    3 1 Отговор
    Онзи ден гледах предаване по nat geo wild точно за тия китове. Отнасяше се за кои бозайници се гмуркат най-дълбоко и за колко време.
  • 5 Една цаца

    6 0 Отговор
    Този ми беше приятел !
  • 6 Експерт

    8 0 Отговор
    Не бързайте да се радвате , това не е Иван Костов !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КККК

    3 0 Отговор
    ''Публикувано във факти.бг: гмуккат на рекордната дълбочина от почти 3000 м, прекарвайки под вода 137,5 минути. Имат удивителната способност да се гмуркат на големи дълбочини от порядъка на 2 000 метра. Някой прави ли си труда в редакцията ви,да чете нещата,които публикувате ?????